Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Det blev Karisnatt trots oväder

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Skador för flere 100 000 euro i Karis - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De häftiga åskskurarna i Karis på fredagen orsakade materialla skador för hundratusentals euro, uppskattar myndigheterna. Inga personskador uppstod ändå då uppskattningsvis upp till 100 millimeter regn och hagel kom på en kort stund och centrum översvämmades.

Karis FBK:s Ulf Österman kommenterar läget efter fredagens översvämningar i centrala Karis:

- Nu har vattnet nog dragit bort. Men de som har fått in vatten i källaren via avloppet, de som har bilar som stått på överfyllda parkeringar eller de som kört in i vattenmassorna har nog ännu problem innan allt är i skick, säger han.

Ett av den största evenemangen som ordnas i Karis, Karisnatten, skulle köra igång ett par timmar efter ovädret mitt i Karis, utanför Brankis-huset. För de största arrangenmangen står just Karis FBK och evenemanget är en viktig inkomstkälla för brandkårsföreningen.

- Vi hade jobbat hela torsdag kväll och fredagen och fått allt igångställt. Alla började åka hem för byta kläder och laga sig färdiga för själva Karisnatten. Då började det komma lite regn. Men sedan, när vi såg hur mycket det började komma så fick vi åka tillbaka till Brankis. Efter det började utryckningarna till FBK komma. Alla FBK:s bilar var ut på alla pumpningsuppdrag samtidigt som vi på plats försökte rädda vårt eget. Vi var få på plats kvar, så vi hade nog ganska mycket problem. Vi hängde i tältena som var uppe i luften. Ena tältet rasade ihop till hälften. På gräsmattan var det vatten upp till vristerna. Elektroniken på scenen slocknade när det blåste in vatten, säger Österman.

Men FBK inhiberade inte. Klockan 18 började kvällen men alla var ute på utryckning.

- Det såg bättre ut efter en timme. Tur var det inte så mycket folk i början. Vi genomförde allt annat program utom brandbilsåkning för barnen och branduppvisningen för vi hade varken bilar eller folk. Men det var nog vått på kvällen.

Det kom trots allt rätt hyfsat med folk senare på kvällen då vädret var fint.

Fredagen hör nog till en av de dagar som Karis FBK haft flest uppdrag, Österman minns okcså att det under julstormen 2011 var hektiskt.

- Men det här blir nog den Karisnatt man bäst kommer ihåg.

Järnvägsbron är fortfarande stängd för biltrafik på grund av att fundamentet inte höll för vattenmassorna. Sammanlagt stängdes också ungefär tio vägar på grund av skador.
Räddningsverket fick sammanlagt 49 pumpningsuppdrag då bland annat källare fylldes med vatten.

Under fredag eftermiddag och kväll släcktes också tre markbränder och två husbränder.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Ulf Österman från Karis fbk om Karisnatten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)