Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Meteorregn pryder natthimlen

Från 2013
Tähdenlentoja
Bild: Skärmbild / Wikimedia Commons

Perseiderna är ett av årets rikligaste och mest följda meteorregn. I augusti kan man se hela 60 stjärnfall under en timme. Meteorregnen kan synas på himlen nästan var som helst.

Perseiderna är snabba, ljusa och lämnar ofta ett rödaktigt sken efter sig. Ibland kan stjärnfallen komma överraskande tätt. Då och då kan fallen vara extra starka och bli så kallade eldklot. I bästa fall kan eldklot lysa starkare än en fullmåne och synas i flera sekunder.

Perseidernas stjärnfall kan synas redan under nätterna i början av augusti, men störst chans har man under nätterna mellan den 10:e och 13:e augusti. Stjärnfallen lär synas bäst den 12:e augusti mellan klockan 21:30 och 23:45.

Bäst sikt vid kullar och åkrar

De bästa ställena för stjärnskådning är områden långt borta från städer, säger Aki Taavitsainen. Han är ordförande för föreningen Ursa i St Michel.

- Ställen där man kan se så mycket av himlen som möjligt är bra, till exempel åkrar eller kullar. Förhoppningsvis är det inte molnigt.

Perseiderna kommer från kometen Swift-Tuttle. På himlen ser de ut att komma från stjärnbilden Perseus, därav meteorskurens namn.

Ett så kallat stjärnfall är ett ljusfenomen som uppkommer när en meteroit når atmosfären och börjar brinna.