Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Brunnarna sinar i södra Finland

Från 2013
Uppdaterad 30.07.2013 07:39.
vatten som rinner ner i ett dricksglas
Bildtext Hotellet på Westerby gård är i stort behov av vatten och gästerna uppmanas att spara vatten. Arkivbild.
Bild: YLE/Stefan Härus

Det låga grundvattnet i södra Finland skapar problem. På Westerby Gård i Ingå hoppas man på regn då vattnet i brunnen börjar sina.

Den torra sommaren har sänkt grundvattennivån. Läget är värst i sydvästra Finland och på Åland där det torra vädret tömmer brunnar. På Westerby Gård i Ingå är man beroende av sin brunn och då den nu har tömts på vatten tvingas man hämta vatten från annat håll.

- Vattennivån i brunnen är så låg att vattnet inte räcker till. Det beror på att det inte regnat på en lång tid, säger Gunilla Wikström som är en av ägarna av gården.

Gårdshotellet och restaurangen är i stort behov av vatten och Wikström säger att man uppmanar gästerna att duscha mindre för att spara vatten. Den nyrenoverade ringbrunnen ska bytas ut mot en borrbrunn för att undvika liknande situationer i framtiden.

- Det finns inga valmöjligheter, nu är vi tvungna att byta brunnen.

Låg grundvattennivå kan sänka kvaliteten

Hydrogeolog Mirjam Orvomaa vid Finlands Miljöcentral säger att grundvattennivån är låg i landets sydvästra delar just nu, men att det inte är något att oroa sig över.

- Vi får inte använda ordet normalt, men oroväckande är det inte.

Den låga vattennivån sänker kvaliteten på vattnet i små privata brunnar som inte är byggda så att de tar hänsyn till torrare år, enligt Orvomaa.

- Om brunnen överlevt de torra åren i början av 2000-talet så har man troligtvis märkt och fixat till de problem som brunnen möjligtvis har, säger Orvomaa.

Ha koll på din brunn

Just nu tror Orvomaa att det på flera håll kan finnas brunnar med väldigt låg vattennivå. Men i augusti höjs vattennivån igen.

- Överlag i Finland kan man säga att vattennivån är lägst just nu, men det har regionala skillnader.

För att undvika att bli överraskad av att brunnen torkar ut ska man enligt Orvomaa hela tiden ha koll på vattenmängden i brunnen. Då hinner man också reagera snabbare.

- Den som har en privat brunn och är beroende av den ska följa med och känna till sin egen brunn. Man ska kontrollera vattenmängden redan på våren och sedan följa med läget under sommaren.

Ett tecken på att grundvattennivån är riktigt låg i regionen är om kommunen exempelvis förbjuder invånarna att bevattna sina trädgårdsväxter.

Diskussion om artikeln