Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Faces-festivalen närmar sig

Från 2013
Uppdaterad 02.08.2013 09:05.
Strandbastun kommer till.
Bildtext Volontärerna är viktiga för Faces.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Årets Faces-festival närmar sig och den hålls i Gumnäs i Pojo. Faces "pappa" Börje Mattson tycker att Pojoborna bemöter Faces på ett mycket positivt sätt. Annat har det varit under åren som gått - Mattsson har blivit hotad och i en del kretsar många har man motarbetat festivalen.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Den första festivalen ordnades 1998 vid Raseborgs ruiner. Detta blir den 16:e Faces-festivalen. Börje Mattson och Holger Wickström var initiativtagarna.

- Jag har själv svårt att fatta att det varit så långlivat, tänk att jag efter 16 år håller på med det här ännu.

Den fina stämningen som funnits med från början finns kvar ännu idag, tycker Mattsson. Den har varit intim och familjeaktig, en massa olika sorts människor som har det bra tillsammans. I början var det hela bara en musikfestival men nu finns kulturens alla uttryck med.

- Festivalen startade som en etnisk festival men vi har lämnat bort ordet "etno" ur namnet. Istället har vi velat ta fram så många andra grupper och minoriteter än de etniska, såsom handikappade eller sexuella minoriteter. Det är mångkultur ur alla synvinkar.

Som störst var festivalen under åren i Billnäs.

- Vi kan lugnt säga att det under de första åren i Billnäs fanns människor som reagerade mycket starkt på vår festival, Det var ortsborna och till och med personer från de "högre kretsarna" i Karis och Pojo som försökte hindra oss rent konkret, också från politiskt håll. Jag kunde få ohyggligt svåra samtal där jag uttryckligen blev hotad, säger Börje Mattsson.

Inte den lokala polisen, men den nationella ville också ha koll på Faces speciellt då det började utvecklas till en större festival.

- Vi blev utsatta för en massa razzior och man utgick från att alternativa människor drog med sig till exempel knark.

Men toleransen har blivit mycket bättre.
- Allt motstånd har försvunnit. Numera möter vi mest ett positivt bemötande. Samma gäller också från stadens sida. Människor är trevliga här i Pojo.

Radio Vega Västnyland: Facesvolontärerna Augustin från Argentina och Kaisa från Finland

Programmet är inte längre tillgängligt

När Faces blev tvunget att flytta från Billnäs år 2010 i och med förändringarna i bruket så föll besökarantalet rejält. Mattsson räknar ändå med att årets festival kan dra mellan 5000-6000 personer.

Många försöker komma in gratis och genom åren har arrangörerna byggt upp system för hur de ska tackla problematiska situationer.
- Finland har säkert flest frilandsjournalister i världen. Det kommer en mängd journalister som säger sig vara från den ena mer konstiga tidningen än den andra. Många säger också att de är artister och ska in och uppträda.

Nelson Mandela är ett tema för årets Faces som ordnas mellan fredag och söndag (2-4.8.2013).

- Vi vill föra fram teman som samarbete och solidaritet. Och vem representerar bättre det här än Nelson Mandela? Det är en hälsning till honom där han ligger i sin sjuksäng, säger Mattsson.

Claes Andersson kommer också att uppträda på lördagen, han kommer bland annat att läsa en dikt där han skapat en personlig reflektion över Mandela.

Diskussion om artikeln