Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sömnproblem skadligt för framtidsgrubblare

Från 2013
Uppdaterad 30.07.2013 14:48.
Många lider av sömnbrist
Bild: Yle/Arja Lento

Sömnbrist kan vara speciellt skadligt för människor som har en tendens att grubbla och känna ångest över framtiden, visar amerikansk forskning.

Redan en natt med dålig sömn får dessa personer att bli än mer ångestfyllda, visar resultaten som publicerats i tidningen Journal of Neuroscience.

Resultaten baserar sig på ett test där 18 frivilliga friska personer fick se känsloladdade bildserier både efter en sömnlös natt och efter en natt då de sovit gott.

Forskarnas målsättning var att få testpersonerna att förutse de kommande bilderna och deras innehåll, för att kunna mäta hur lätt deltagarna blir ångestfyllda i en situation där de förväntar sig att något negativt ska hända eller är osäkra inför framtiden.

Undersökningen visade att en del av bilderna orsakade en större aktivering i de hjärnområden som har att göra med ångest efter en natt med dålig sömn. Sömnunderskottets inverkan var speciellt stor bland de personer som i allmänhet lätt blir ångestfyllda.

Tidigare forskning har visat att sömnproblem har samband med många mentala problem, men före detta har man inte kunnat visa att sömnproblem aktiverar de hjärnområden som har att göra med ångest.

Den nya upptäckten antyder att en korrigering av sömnproblemen kunde lindra symptomen för personer som lider av ångest.