Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Krögare pekar på orättvisa regler för ansvar

Från 2013
Uppdaterad 31.07.2013 09:49.
Bardisk med ölkranar.
Bildtext En veckas försäljningsförbud är straffet för alkoholförsäljning till underårig.

I år har två förbud mot försäljning av alkohol delats ut till krogar i regionen. Det är frågan om två fall där alkohol sålts till underåriga. Men krögare anser att det är orättvist att ansvaret helt och hållet ligger hos krögaren.

Den som står och säljer alkoholdrycker bakom bardisken bär det största ansvaret när det gäller vem som får köpa alkoholdrycker. Där ska den sista och avgörande ålderskontrollen göras men det är oftast där som det slarvas.

- Ordningsvakten finns ju där för att stöda i ålderskontroll och ordning men det är personen som säljer alkoholen som borde göra en sista koll om person får köpa alkohol, säger Mikael Luukanen vid Regionalförvaltningsverket.

Men den här principen upprör krögaren Anders von Schantz som tycker att det är oskäligt att krögaren får bära ansvaret.
- Det är orättvist att den person som utfört handlingen inte alls bestraffas utan det är alltid företagaren som ska stå för det.

I de fall där underåriga påträffas dricka alkohol på krogen är det också krögaren som får försäljningsförbud medan polisen anmäler den underåriga köparen till socialmyndigheterna.

- Krögaren ska bära sitt ansvar men den underåriga vet med stor säkerhet att han eller hon begår ett brott. Privatpersonens ansvar borde också utsträcka sig till något slags bot, tycker krögaren Saku Rantanen.