Barometer
Den italienska vetenskapsmannen Evangelista Torricelli var intresserad av varför det var svårare att pumpa upp vatten ur en brunn som var långt under markytan. Han hade arbetat med Galileo Galilei i försök med vakuum och med lufttryck. Torricelli misstänkte att luften ovanför vattnet också hade en tyngd, och att det gjorde vattenpumpningen tyngre. För att kunna testa sin teori fyllde han ett rör nästan ända upp med vatten, sög ut all luft och täppte till röret.
Men vatten är mycket lätt, och för att bevisa vakuumteorin måste röret som han hade byggt vara 10 meter högt. Då märkte Torricelli att vattennivån ändrades vid olika väder, och han antog att det hade med lufttrycket att göra.
Torricellis barometer gick bokstavligen genom taket, och han placerade en docka högst uppe på sitt vattenrör så att alla invånare i Arcetri kunde se hur vädret påverkade lufttrycket.
Men det här var på 1640-talet, när kyrkan hade stor makt. Det började ryktas att Torricelli sysslade med häxkonster. Enligt kyrkan kunde det inte finnas något vakuum. Eftersom Gud finns överallt, resonerade man att det inte kunde finnas något vakuum. Torricelli riskerade att bli arresterad om han påstod motsatsen. Därför fortsatte han experimentera i mindre skala, och använde ett rör med kvicksilver istället. Kvicksilver är cirka 14 gånger så tungt som vatten, så det räckte med ett rör på 80 centimeter för att kunna observera lufttrycket. Torricelli skulle bevisa vakuumteorin, men uppfann samtidigt den första barometern.
Fastän vi i dag har noggranna väderrapporter så har barometrar fortfarande en plats i många hem. Eller borde ha det. Det finns en historia från 1938 då en våldsam orkan drabbade nordöstra USA med mer än 700 döda. En man i West Hampton Beach, New York hade samma morgon fått en barometer som han hade beställt. Men barometern hade fastnat på ”orkan” så han gick till posten och skickade tillbaka den trasiga barometern till försäljaren. När han återvände hem var hans hus borta.
Källor:
Brief History of the Barometer (hämtat 1.4.2013).
Johnson, Steven (2010) Where good ideas come from: the natural history of innovation. New York. Riverhead Books.