Kaosteorin
Matematikern Edward Lorenz var intresserad av meteorologi, och han använde år 1960 de nyaste datorerna vid MIT, Massachusetts Insitute of Technology. Men hans Royal McBee LGP-30 var ganska långsam. Det tog lång tid att räkna ut väderprognoser med de tolv data han hade om atmosfären, vindar, temperaturer osv.
För att komma snabbare framåt tog han en tidigare uträkning, och började inte helt från början, utan lite framåt i uträkningen. I Lorenz matematiska modell klarade datorn inte av att räkna med sex decimalers noggrannhet, så han avrundade talet och lät datorn räkna vidare.
Då Lorenz kom tillbaka från sin kafferast hade datorn räknat färdigt. Men det fina, soliga väder som den första väderprognosen hade förutspått, hade nu i den andra uträkningen ändrats till en vecka av regnväder. Lorenz insåg att hans misstag var att avrunda talet, men samtidigt insåg han också att de pyttesmå förändringar han hade gjort också var avgörande för väderprognoser.
Redan en liten, liten förändring i vindar gör att felen i vädermodellen fördubblas på tre dagar. Om molnen samlas tätare på ett ställe, så fördubblas felen på bara några timmar. Och vi kommer aldrig att kunna känna till alla saker som påverkar vädret. Det här gör att vi omöjligen kan få tillförlitliga väderprognoser för två veckor framåt. Men tack vare de matematiska modellerna och med beaktande av de fel som finns, så kan vi räkna ut hur sannolikt det är att det regnar nästa vecka.
Enligt Lorenz, måste vi acceptera att verkligheten är kaotisk, och hans slutsatser fick namnet Kaosteorin. Teorin kom att påverka inte bara matematiken och meteorologin, utan alla naturvetenskaper. Lorenz sammanfattade teorin i frågan: Kan en fjäril som fladdrar med vingarna i Brasilien skapa en tornado i Texas?
Källor:
Högnäs, Göran (intervju 14.3.2013).
Lorenz, Edward (1972) Predictability: Does the Flap of a Butterfly’s wings in Brazil Set Off a Tornado in Texas? (hämtat 11.5.2013).
Rydén, Daniel (2012) 101 historiska misstag. Lund: Historiska Media.
Serien Errare humanum est handlar om misstag som har lett till nya upptäckter och uppfinningar. Nästa program sänds i Radio Vega måndagen 6.1 kl.18.