Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Finlandsbarnet dras till hemlandet

Från 2013
Uppdaterad 07.08.2013 16:09.
Bild: Ville Juurikkala

Fredrik Furu är ofta upp i luften. Han flyger ofta mellan Sverige och Finland för olika uppträdanden. Nuförtiden bor Fredrik i Stockholm. Ny inspiration är det han är på jakt efter. Nu är han nominerad till Vegapriset 2013 i kategorin Årets manliga artist.

Efter att ha arbetat som musiker i Finland under många år beslöt sig Fredrik Furu för att flytta till Stockholm.

- Vill man göra musik på svenska är det bättre att vara i Sverige. Det finns förstås en större publik här och dessutom finns det en större sakkunskap om popmusik. Men den största orsaken till flytten var ändå att jag kände att jag kommit så långt jag kunde göra i Finland. Inspirationen började tryta och jag ville hitta något nytt.

Kontaktnätet är A och O

Kontakter och samarbete har man alltid nytta av.

- Om jag hör någon som är bra så berättar jag gärna om dem, sedan tänker någon annan kanske samma sak om mig. Därför är det viktigt att känna många krögare, musiker och artistbokare. Som tur är jag väldigt social och har inte svårt att hålla mig framme, säger Furu.

Älska sommar: Fredrik Furu är nominerad till Vegapriset 2013

Programmet är inte längre tillgängligt

- När jag nu, i efterhand, tänker på min tid i Fame Factory så borde jag säkert ha aktivt försökt sälja mig själv. Men det kändes inte rätt att stå där och skryta. Nu när jag bygger upp mitt kontaktnät i Sverige så lönar det sig att vara framåt och också hjälpa andra musiker. Det lönar sig alltid.

Vad skulle det betyda för dig att vinna Vegapriset 2013?

- Hjälp, jag har inte tänkt så långt! Men jag skulle bli jätteglad! På Radio Vega har jag alltid känt mig hemma.

Ormbett

Mer om ämnet på Yle Arenan