Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Att tala om stimulans är oärligt mot finländarna"

Från 2013
Uppdaterad 31.07.2013 16:58.
Carl Haglund
Bild: Yle

Så säger svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund i en intervju för Yle Nyheter. Han är inte alls förtjust i att flera politikerkolleger har talat för att regeringen nu borde gå in för att stimulera ekonomin på än det ena och än det andra sättet.

- Jag tycker att de senaste dagarnas diskussion har tytt på att en del av mina politikerkolleger hellre skjuter problemen på framtiden än fokuserar på det som är verklighet. Det tycker jag är lite populistiskt och framförallt intellektuellt oärligt mot finländarna som tror att vi har råd med en massa stimulans.

Trots att regeringspartierna verkar ha lite olika syn på stimulans tror Haglund ändå inte att det här påverkar regeringssamarbetet.

Det tycker jag är lite populistiskt och framförallt intellektuellt oärligt.

- Det här är en del av det normala inför budgetförhandlingarna. Om en månad när vi förhandlar är jag säker på att vi hittar en gyllene medelväg som passar regeringspartierna.

Haglund tror ändå att regeringen nog kommer till skott trots att man försöker gå alla sex regeringspartier till mötes. Men enligt honom finns det inte speciellt mycket pengar som går att använda till stimulans utan att ta ännu mera lån.

- De största förändringarna borde ske på arbetsmarknaden. Det skulle kräva att både arbetstagar-, och arbetsgivarsidan är villiga att förändra saker och ting. Det här är alldeles nödvändigt på sikt.