Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas dras med lågt intresse för husköp

Från 2013
Uppdaterad 01.08.2013 09:52.
Människor som går omkring på en husvisning.
Bildtext Över hundra bostadshus i Pargas är till salu
Bild: Yle

Listan på hus som är till salu i Pargas är lång. Över hundra försäljningsobjekt finns men intresset är svalt. Bättre och positivare marknadsföring av staden kan ändra på situationen, tror mäklare.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Åboland: Över hundra bostadshus är till salu i Pargas - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det finns inte längre samma intresse av att köpa hus i Pargas trots att utbudet är stort. Fastighetsmäklare Petri Abrahamsson menar att staden konkurrerar allt hårdare med närliggande kommuner.

- Andra kommuner kan i dag erbjuda det som Pargas för några år sedan var helt ensam om. Då steg priserna och efterfrågan av ett hus här var enorm, berättar Abrahamsson.

Tidigare då ett hus blev till salu i Pargas var huset antagligen sålt inom en månad menar Abrahamsson. Några av de hus som nu finns till salu har varit det över ett halvår utan att någon ens varit på visning.

- Förra året var det ganska mycket folk på visningarna men hittills i år har det varit väldigt lugnt, säger Abrahamsson.

Största delen av de hus som är till salu är byggda på 1970- och 1980-talet. Abrahamsson menar att många av de som byggde hus då vill flytta till mera lättskötlig bostad och närmare service.

- Över hälften av dem som säljer sina hus har i tankarna att flytta bort härifrån, menar Petri Abrahamsson.

En vägande orsak till det låga intresset är unga familjer som överväger husköp är försiktigare med sin ekonomi som en följd av det osäkra ekonomiska läget. När bankerna igen lättare ger lån för husköp så kan situationen i Pargas också lätta.

- Men det förutsätter också att staden marknadsför sig bättre så att folk får ett intresse för staden igen. Man måste satsa på att lyfta fram det som är positivt med Pargas, avslutar Abrahamsson.