Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förberedelse av brott nu straffbart

Från 2013
Uppdaterad 01.08.2013 11:18.
Bildtext Bankrån i Helsingfors. Arkivbild.
Bild: Yle

Det är från och med torsdagen den första augusti möjligt att straffa personer som förbereder brott. Vid Centralkriminalpolisen tror man ändå inte att många brott kommer att förhindras till följd av lagändringen.

- Jag kan inte säga exakt hur många brott vi kan förhindra tack vare lagändringen men det handlar inte om många, säger kriminalöverkommissiarie Rabbe von Hertzen vid Centralkriminalpolisen.

Förberedande av vissa grova brott har redan tidigare varit straffbart. I och med lagändringen blir det kriminellt att bland annat förbereda mord, kidnappning och grovt rån.

Trots att lagändringen inte leder till att många fler blir dömda har polisen nu mer spelrum om någon förbereder ett brott.

- Det som varit problematiskt är att man kunnat förbereda ett brott ganska långt utan att det varit straffbart. Nu har polisen möjlighet att straffa en person, även om den inte begått ett brott.

Blev aktuellt på grund av rån

Lagändringen blev aktuell för drygt fem år sen. Polisen hade en tid följt med en liga som planerade ett rån av en värdetransport i Lundo. Men eftersom det då inte var kriminaliserat att förbereda rån var polisen tvungen att vänta tills ligan slog till innan de skyldiga kunde gripas.

Lagändringen gör det också lättare för polisen att förhindra situationer som skolskjutningarna i Kauhajoki och Jokela. Men von Hertzen tror inte att den kommer att avskräcka människor från att begå brott.

Straffet för att förbereda brott kommer att bli lindrigare än om den skyldiga lyckats genomföra brottet.

- För förberedandet av vissa brott blir straffet fyra år, för andra tre.