Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nykarleby får vindkraftspark redan nästa år

Från 2013
Vindkraftverk
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle/ Ulrika Stagnäs-Lund

Det rör på sig med den planerade vindkraftsparken Kröpuln, mellan Hirvlax och Monäs i Nykarleby. Redan nästa år kan vindparken bli verklighet.

-Vi planerar för byggstart nästa år, säger säger Egon Nordström, projekdirektör på energiföretaget O2 som ska bygga vindparken. Att få delgeneralplan till påseende är nästa steg i processen.

Stadsgeodet Tom Johansson i Nykarleby bekräftar att han ska granska och tillsammas med konsultföretaget Ramboll gå igenom de utlåtanden som kommit in från myndigheter. Nästa skede är att utarbeta ett planeutkast. De kommer att ske under hösten och hur projektet framskrider ligger nu på kommunal nivå.

Nio vindmöllor

Nio vindmöllor med en total kapacitet på 27 MW ska byggas på området. Den årliga elproduktionen ska räcka till hushållsel för 17 800 hushåll enlig O2:s egna beräkningar.

För närvarande finns en 120 meter hög mast på området för att mäta den genomsnittliga vindstyrkan och ge tillförlitliga siffror på om projektet är lönsamt.

Vindkraftsparken Kröpuln är en av fyra avhängiga vindkraftsprojekt i Nykarleby. Kröpuln har det med minsta antalet vindmöllor och det krävdes ingen separat bedömningsprocess för miljökonsekvenser.

- Jag är positiv, det har gått bra framåt, säger Egon Nordström. Det har funnits många vindkraftsprojekt i Österbotten under en länge till, men de har inte riktigt kommit till skott. Det här skulle vara ett första projekt som visar att med god planering och god information har vi fått ett bra resultat.

Reporter: Mikaela Löv-Aldén