Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Joen lumo - en kärleksförklaring till en å

Från 2013
Uppdaterad 02.08.2013 10:20.
Paddlingsexpert Pekka Pitkänen och logistikansvarige Tapani Kaseva promenerar längs Sjundeå å.
Bildtext Paddlingsexpert Pekka Pitkänen och logistikansvarige Tapani Kaseva vid Sjundeå å.
Bild: Aki Rahikka

Radio Vega Västnyland: Filmen "Joen lumo" om Sjundeå å

Programmet är inte längre tillgängligt

Sjundeåbon Antti "Aki" Rahikka jobbar som bäst med naturdokumentären "Joen lumo". Enligt honom är filmen en följd av kärlek vid första ögonkastet.

- Jag flyttade till Sjundeå för ungefär sju år sedan. Då snubblade jag över ån och blev genast fascinerad av den. Jag började undersöka den och fann den mycket fascinerande, berättar Aki Rahikka.

Han sammanfattar filmen så här:
- Det är en liten människas försök att förstå någonting som är större, något som vi ofta glömmer att göra i det jäkt och den brådska vi låtsas leva i.

Filmens titel "Joen lumo" har inget officiellt namn på svenska, men kan fritt översättas till "åns förtrollning" eller "Åns magi".

Då man filmar en å måste man sänka sig in i den tycker Aki Rahikka. Bilden är tagen någonstans i Pickala, Sjundeå å.
Bildtext Antti Rahikka.
Bild: Antti Rahikka/TApani Kaseva

Första egentliga filmprojektet

Rahikka är egentligen fotograf, men åns liv kommer enligt honom till sin fulla rätt bara i rörliga bilder. Beslutet att den skall filmas var lätt att fatta.

- Det här är mitt första egentliga filmprojekt och det går nog en tid innan jag ens börjar fundera på något nytt filmprojekt, säger han.

I filmen intervjuas många människor som bor vid ån. Berättelsen handlar också om en paddlingstur genom hela den långa ån från Enäjärvi till Finska viken.

Skosnörsbudget

Joen lumo är som Rahikka själv uttrycker det, gjord med en skosnörsbudget - en minimal budget. I själva filmteamet ingår fem personer. De första bilderna filmades i januari.

- Eftersom det är frågan om en naturdokumentär, är det viktigt att alla fyra årstider är med i filmen och så kommer det också att bli. De sista filmningssessionerna är inprickade i oktober, säger Rahikka.

I november börjar editeringen av det gedigna materialet och den färdiga produkten blir, enligt Rahikka, ungefär en timme lång. Hur den kommer att distribueras är ännu en oarbetad fråga.

Mer om filmprojektet