Fosfor var ett misstag
Ännu på 1700-talet var Aristoteles idéer fortfarande de enda rätta, 2000 år efter att han dött. Aristoteles lärde ut att alla ämnen kunde framställas bara man blandade de fyra grundelementen rätt. Om man alltså blandade jord, luft, eld och vatten i riktiga proportioner så måste det gå att göra guld. Under århundradena fanns det många alkemister som försökte tillverka guld, bland annat Isaac Newton, men också lurendrejare, och i England förbjöds vissa delar av alkemin.
Tysken Henning Brand försökte tillverka guld av urin, men istället upptäckte han 1669 hur man kan göra fosfor. Brand samlade på sig cirka 50 hinkar med mänskligt urin. Han sparade hinkarna i källaren och förvandlade det till en vaxartad substans. Då märkte Brand att urinet började glöda och fattade till och med eld när det kom i kontakt med luft. Det nya ämnet kallas fosfor.
Eftersom fosfor var så pass svårt och dyrt att tillverka fanns det inga stora fabriker som producerade det till en början, utan man använde sig av soldater som fick donera urin. Fosfor såldes för 13 euro per gram i dagens mynt, vilket var dyrare än guld. Fosfor användes i tändstickor och senare i konstgödsel.
Källor:
Bryson, Bill (2012) En kortfattad historik över nästan allting. Stockholm: Månpocket.
Hildingson, Kaj (1989) Vetenskapens profiler. Stockholm: Bokförlaget Natur och Kultur.
Rydén, Daniel (2012) 101 historiska misstag. Lund: Historiska Media.
Serien Errare humanum est handlar om misstag som har lett till nya upptäckter och uppfinningar. Nästa program sänds i Radio Vega måndagen 6.1 kl.18.