Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skrotet i skärgården tar aldrig slut

Från 2013
Uppdaterad 02.08.2013 10:48.
Bildtext Göran Ahlstrand, skeppare på Håll Skärgården Rens båt Roope Botnia. Här med hydrokoptern från Mickelsörarna.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Håll Skärgården Ren och Stormossen har i dag inlett ett projekt som går ut på att samla in skrot från sommarstugorna runt om i Vasa skärgård. Samlandet kan pågå ända fram till tisdag. Allt beror på hur mycket skrot folk vill bli av med.

Göran Ahlstrand håller skärgården ren

Programmet är inte längre tillgängligt

Göran Ahlstrand är skeppare på Håll Skärgården Rens båt Roope Botnia som på fredag morgon befann sig i Kutterhamnen på Vasklot.

På torsdag startade man från hemmahamnen i Jakobstad och tog en sväng via Mickelsörarna. Där hittade man något lite ovanligare: en hydrokopter, som man hade på släp ända till Kutterhamnen i Vasa.

- Båtar har vi transporterat tidigare men ingen hydrokopter, säger Ahlstrand.

Samlar skrot främst i Gerby-Västervik skärgård

Det är främst i Gerby-Västervik skärgård som samlandet kommer att ske den här gången.

- Det är ett ganska begränsat område. Men det är omöjligt för oss att köra genom till exempel Sundoms skärgård för då skulle vi få hålla på i flera veckor. Behovet finns men inte tiden, säger Ahlstrand.

Via Kutterhamnen till Stormossen

All skrot som Roope Botnia tar med sig lossas i Kutterhamnen med hjälp av en lastbil och grip. Därifrån tar Stormossen hand om skrotet.

Det är långt ifrån första sommaren som Ahlstrand är ute och hämtar skrot. Varje sommar brukar skrotmängden nå upp till kring 50 ton. Det rör sig om allt från kylskåp och tv-apparater till målarfärg. Och nu också en hydrokopter.

Mängden ökar

Det smått otroliga är att man alltid når upp till ungefär samma mängd skrot trots att man hämtar skrot varje sommar. Mängden tycks rent av öka.
- Den här kampanjen har hållit på i cirka 25 år här i Vasa skärgård och mängderna minskar inte. Det kommer bara mer och mer, säger Ahlstrand.

Ahlstrand har alltså sett en hel del när han lastat båten under årens lopp. Men förra sommaren fick de med sig något som han inte kommer att glömma i första taget.
- En oanvänd moderskapsförpackning från 1976.

Att det blir en fortsättning nästa sommar tycks självklart med tanke på behovet.