Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA besviket över Snowden-asyl

Från 2013
Uppdaterad 02.08.2013 12:22.
Bild: Peter Steffen/EPA

USA uttrycker sin stora besvikelse över det ryska beslutet att bevilja avslöjaren Edward Snowden asyl. Beslutet hotar ytterligare försämra det redan ansträngda förhållandet mellan Ryssland och USA.

Det kan också äventyra internationell diplomati som försöken att få ett slut på kriget i Syrien där USA stöder rebellerna och Ryssland den syriska regeringen. Också ansträngningarna att åstadkomma ett avtal om kärnvapenbegränsning kan försvåras.

- Vi är ytterst besvikna över att den ryska regeringen har gjort det här trots vår klart uttalade och lagliga önskan att få Snowden utvisad till USA för att stå till svars för sina handlingar, säger talesmannen för Vita huset, Jay Carney.

Den tidigare republikanske presidentkandidaten John McCain säger att beslutet att bevilja Snowden asyl kan få allvarliga följder.

Att Ryssland hyser en person som i USA betraktas som en spion och landsförrädare ses som ett slag i ansiktet på president Barack Obama. Enligt uppgift överväger Vita huset att Obama ska utebli från G20 mötet i Moskva i september, som en direkt knäpp på näsan på den ryske presidenten Vladimir Putin.

Diskussion om artikeln