Carin Göthelid: I huvudet på en mediechef
Var lite personlig, skriv om vad som händer bakom kulisserna, sade en kollega till mig då det var dags att skriva den här krönikan. Okej då. Och det kanske är en bra fråga vad som rör sig en mediechefs huvud.
Det är nämligen många som frågar vad jag egentligen gör. Mediechef – det är väl inte sådär jättetydligt vad det egentligen handlar om.
Mitt ansvar på Svenska Yle är att ha hand om helheten. Att försöka se till att vi har rätt sorts program på rätta kanaler vid rätta tidpunkter, så att alla är betjänta av Svenska Yles utbud någonstans, på webben, i radio och i tv.
Det är en grannlaga uppgift. Det gäller att lyssna och titta och läsa åt alla håll och kanter så mycket det går. Framför allt åt ert håll; användare, läsare, tittare och lyssnare. Vi har massor av publikforskning om hur mediekonsumtionen ser ut och det gäller att dra de rätta slutsatserna. Det finns trender som delvis är motstridiga; tv-tittandet i vissa befolkningsgrupper ökar medan det minskar i andra grupper. Allt fler använder medier mobilt. Behovet av korta snabba nyheter finns, samtidigt som det också finns en efterfrågan på fördjupande material.
Det som förhoppningsvis ska föra en mediechef rätt är en blandning av magkänsla, sunt förnuft, trendkänslighet och intensivläsning av publikforskning.
Som tur är ska jag givetvis inte fixa detta ensam. Bland våra medarbetare här på Svenska Yle finns en enorm kreativitet. Nya idéer kläcks hela tiden, så många att bara en del av dem slutligen går att förverkliga. Alla som jobbar här får komma fram med sina programidéer när som helst, året om. Vi som har ansvar för innehållet väljer sedan ut de som vi tycker verkar lovande och utvecklar dem vidare. Det samma gäller produktionsbolag, som också de sänder in sina idéer.
Allt som vi gör, och allt som går igenom måste ha en public service-dimension. Det måste finnas en samhällelig relevans, något som ger publiken en insikt, nytta, något som gör någon lite klokare helt enkelt. Vad det exakt är diskuteras livligt och en del anser att vårt uppdrag är för oklart.
Slutligen går idéerna till produktion. Processen kan vara lång, men det kan också vara rätt snabb. En del stora tv-produktioner behöver mera tid och planeras år i förväg. TV-drama är det mest tidskrävande; just nu planerar vi produktionen för 2015 och 2016. Radio, webb och webb-tv går snabbare. Men tekniken blir snabbare och lättare hela tiden. I höst ska vi för första gången göra en webb-tv-produktion som enbart spelas in med smarttelefoner, till exempel.
Nästa vecka börjar höstschemat igen och då är långa fördjupande TV-nytt 19.30 och långa Aktuellt 17 tillbaka. Obs Debatt, Sportmagasinet, Spotlight och våra andra gedigna långkörare är tillbaka.
På barnprogramsfronten är ett nytt och spännande program som spelas in på Strömsö på kommande. Vi har en säsong med Anne&Hannah och nya Solsidan-avsnitt. På webben blir det mer granskande datajournalistik och fler projekt där du som användare kan medverka och påverka. Och mycket annat.
Välkomna att titta, läsa och lyssna i höst!