Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kampen om studiebostäder tidig i år

Från 2013
Uppdaterad 02.08.2013 17:10.
Bildtext Emil Lindholm jobbar i sommar för att ha råd att hyra bostad i Helsingfors.
Bild: YLE / Jenny Blomqvist

Utbudet på hyresbostäder är nu bättre än på tre år. Marknaden gynnar i synnerhet barnfamiljer och de som önskar några kvadratmeter till. Pristillägget är förhållandevis litet. För studerande är det ändå alltid en utmaning att hitta små centrala bostäder.

Emil Lindholm börjar studera om en månad och skrev hyreskontrakt i fredags. Om två veckor flyttar han och sambon in i en etta på 40,5 kvadrat, tre kilometer från yrkeshögskolan i Helsingfors.

- Centrum var för dyrt eftersom vi inte fick studiebostad.

Han är nöjd med läget, bostadens skick och storlek. Många av de bostäder han besökte i centrala stadsdelar hade stora renoveringar på kommande och var alldeles för dyra. Han flyttar in i en av de många hyresbostäder som företag hyr ut i Vik en bit från centrum. Bostäderna är till för studerande och andra med svagare ekonomi.

- Köerna är långa, men via kontakter fick vi oss skuffade framåt i kön. Veckan efter att vi hade skickat in ansökan fick vi ett telefonsamtal: nu skulle här finnas en lägenhet – kom och kolla.

Lindholm hade tur, men medger att han kompromissade och dessutom sökte bostad 4 timmar om dagen i en månad efter att han kom hem från armén.

Kö till studentbostäder i Vasa och Åbo

I Helsingforsregionen har studerande varit ute i tid och få kommer att måsta nöja sig med nödlösningar. Samma gäller på andra studieorter i Svenskfinland. Stiftelsen Vasa Studiebostäder har bara några kollektivbostäder kvar – de populära ettorna är slut.

- Jämfört med förra året är situationen ungefär den samma. I Vasa finns tillräckligt hyresbostäder, men inte sådana som studerande vill ha, säger Jorma Vehkaperä, vice direktör på Stiftelsen Vasa Studiebostäder.

Det är kort avstånd som gäller för studenterna i Vasa, stiftelsens studentbostäder ligger högst tre kilometer från campus.

Också i Åbo bor studenterna centralt och där borde alla ha fått bostad senast i början av november säger man på Studentbystiftelsen i Åbo. Hälften av de sökande beräknas få studentbostäder, men i Åbo finns det också prisvärda alternativ på den öppna hyresmarknaden.

Sök bostad senast nu

I hela landet bor ungefär en tredjedel av de studerande hemma hos föräldrarna, en tredjedel i studentbostäder och resten hyr på fria marknaden.

Vuokraturva, marknadsledaren inom hyresförmedling, uppmanar dem som ännu saknar bostad att söka nu i början av augusti.

Emil Lindholm ger tips om vad man kan tänka på. Han tycker inte att föräldrarnas hjälp är ett måste. Det räcker med att man börjar planera flytten i god tid.

- Då hinner man jobba under sommaren och pyssla ihop pengar. Resten fixar staten, säger Lindholm.