Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spanska tågföraren varnades tre gånger

Från 2013
Uppdaterad 03.08.2013 11:09.
Bild: EPA/LAVANDEIRA JR

Föraren avslutade sitt telefonsamtal med konduktören endast elva sekunder innan tåget spårade ur. Konduktören är ändå inte medskyldig till olyckan.

Olycksutredarna i Spanien har nu fått reda på att lokföraren hade varnats tre gånger innan tåget spårade ur. Informationen hade sparats i tågets svarta låda.

I förhör har tågföraren berättat att han talat i telefon strax före olyckan. Konduktören hade ringt till lokföraren för att fråga vilken perrong tåget skulle stanna vid.

Enligt utredarna kan man ändå inte anse att konduktören är medskyldig till olyckan.

Försökte bromsa

Enligt uppgifter som man fått från den svarta lådan svarade föraren på konduktörens samtal 20.39 då tåget hade en hastighet på 199 kilometer i timmen.

Samtalet var under två minuter långt och avslutades elva sekunder före olyckan.

Utredarna uppger att föraren försökte bromsa från 195 kilometer i timmen till 80 klockan 20:40, då det redan var för sent.

Föraren varnades för för hög hastighet först 20:39 med en ljudsignal. Den andra varningen kom 20:40 och den tredje en minut senare. Enligt den spanska statliga televisionen skulle den första varningen ha varit en ljussignal.

Tågolyckan som skedde i Santiago de Compostela förra veckan är den värsta tågolyckan i Spanien på sjuttio år. 79 personer dog i olyckan.