Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Livsfarligt med dålig navigationskunskap till sjöss”

Från 2013
Uppdaterad 04.08.2013 20:48.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Modern navigation inte alltid så bra - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är en varm och vacker augustidag och många beger sig ut med båt i Helsingfors. Men enligt Richard Vaenerberg - styrelsemedlem vid Navigationssällskapet i Finland och samtidigt båtpolis - är finländarnas navigationskunskap allt oftare bristfällig.

Bildtext Richard Vaenerberg är oroad över att finländarna litar så mycket på GPS-apparater.
Bild: Yle

Många båtförare är för beroende av moderna navigationsapparater när de tar sig fram på havet och på insjöar. Det oroar Navigationssällskapet i Finland.

Den som stirrar blint på GPS-plottern följer inte med den övriga trafiken så aktivt heller. Vaenerberg säger att det har lett till flera farliga situationer.

- Då två båtar möts och båda kör enligt plottern följer de ett streck på kartan. Båtarna följer strecket - och åstadkommer frontalkrockar.

Han har också själv blivit påkörd av en båtförare som inte tittade runtom kring sig utan bara på den egna navigatorn.

- Det är livsfarligt.

Inte alltid så pålitliga

Och när vädret är dåligt slutar GPS-apparaterna ibland att fungera.

- Vi kan befinna oss i en sådan situation att vi inte med hjälp av plottern vet var vi är. Det har nog hänt att folk har ringt och bett om hjälp för att de kört helt vilse. De kan ibland inte ens ge sin position.

Samma sak kan också ske om någon medvetet blockerar GPS-signalerna med hjälp av en billig störsändare - ett fenomen som håller på att bli vanligare och som Yle Nyheter berättade om i går.

- Det är otrevligt, men de facto är det ju därför vi också sysslar med navigationsutbildning. Man får inte vara beroende av den här GPS-signalen.

Mer kunskap behövs

Lösningen kan vara att folk lär sig navigera på traditionellt sätt. Det är det enda som är säkert, anser Vaenerberg.

- Att man har utsikt och använder sjökort, kompass och nödvändiga instrument för att mäta avstånd och ta ut kurser.

Bildtext Sune Dannberg använder sig av både sjökort och GPS.
Bild: Yle

Men vägen dit är nog lång. I hamnen på Björkholmen är det många vi talar med som själva anser att de är dåliga på navigation. De som ställer upp på intervju är ändå mer erfarna och konstaterar att de själva använder sig av sjökort och också känner igen olika sjömärken. En av dem är Sune Dannberg.

- Att navigera med sjökort är någonting som jag har lärt mig för länge sedan. Jag är sjöscout. Men det är klart; jag har också hjälpmedel som jag kan använda - en sådan här liten GPS-handnavigator.

Diskussion om artikeln