Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Metso samarbetsförhandlar med 750

Från 2013
Uppdaterad 05.08.2013 15:00.
Metsos mekaniska verkstad i Tammerfors
Bild: Mika Kanerva

Industrikoncernen Metso startar samarbetsförhandlingar som gäller sammanlagt 750 personer, främst i Finland.

Företaget siktar på att spara in 50 miljoner euro.

Förutom omplaceringar och pensionsregleringar kan uppsägningar bli aktuella. Det kan också bli aktuellt att stänga enheter, vilka det blir klarnar under förhandlingarnas gång. Metso vill höja konstandseffektiviteten på pappers-, kraft- och massaproduktionsenheterna. Till exempel är efterfrågan på pappersmaskiner liten då billigare teknologiska lösningar blir allmännare.

Metso kommer att lösgöra massa-, pappers- och kraftproduktionsenheten till ett eget bolag på börsen under namnet Valmet.

De nya personalminskningarna ska verkställas under juli-september. Metso förde samarbetsförhandlingar redan tidigare i år, då blev resultatet inbesparningar på 25 miljoner euro. I samband med de förhandlingarna försvann 150 jobb, främst i Tammerfors.

Skarpa reaktioner

Fackförbundets Pros ordförande Antti Rinne betecknar industrikoncernen Metsos varslade nedskärningar som oansvariga och feltajmade.

- Det är fel tidpunkt att permanent minska personal just nu, kommenterar Rinne. Förra veckan nåddes vid av uppgifter om att tilltron till den europeiska ekonomin håller på att återställas, påminner han.

Rinne säger att läget nu kräver tålamod och "inga kortvariga justeringar av börsvärdet".

"En betydande siffra"

Metallarbetarförbundets ordförande Riku Aalto betecknar antalet anställda som berörs av samarbetsförhandlingarna som "betydande".

- Vi kan inte säga något om vilka orter eller vilka anställda som berörs av förhandlingarna, det här avgörs vid förhandlingsbordet, säger Aalto.

Metsos besked är inte överraskande, säger Rinne, eftersom efterfrågan på pappersmaskiner är litet i världen just nu. Om det inte finns någon efterfrågan har Metso rätt i sina motiveringar för nya samarbetsförhandlingar.

Diskussion om artikeln