Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Naturturismen i Ekenäs får mera pengar

Från 2013
Uppdaterad 05.08.2013 16:32.
Ekenäs nationalpark
Bildtext Forststyrelsen vill ha mera besökare i Ekenäs skärgårds nationalpark.
Bild: Hans-Erik Nyman

Sedan 2010 har EU-bidrag gjort det möjligt för Forststyrelsen att förbättra servicen och sköta om naturen i Ekenäs skärgårds nationalpark. Kostnaderna har uppgått till 418 000 euro varav 70 procent är bidrag. Nu har man fått tilläggsfinansiering på närmare 94 000 euro.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland: Naturturismen i Ekenäs får mera pengar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
Specialplanerare Marja Hokkanen från Forststyrelsen.
Bildtext Marja Hokkanen är specialplanerare vid Forststyrelsen.
Bild: YLE/Malin Valtonen

För tilläggspengarna ska Forststyrelsen kartlägga kulturlandskapen i skärgården i Ekenäs. Man vill ta reda på hurdana kulturlandskap det finns, hur värdefulla de är samt hur de ska skötas. En del av pengarna kommer också gå till att reparera båthuset på Rödjan.

Målet har varit att främja naturturismen och ge besökare och företagare bättre tillgång till naturen i skärgården.

- Investeringarna har klart ökat på besökarantalet, berättar specialplanerare Marja Hokkanen vid Forststyrelsen. Forststyrelsen har ett mål på 50 000 besökare per år, vilket också lyckades 2011. Ifjol var sommaren regnig och gjorde att det var mindre besökare i skärgården.

Naturums nya utställning slukade pengar

Den nya utställningen på Naturum i Ekenäs har slukat mest av projektpengarna. Utställningen "Skärgårdens skiftningar" invigdes ifjol våras. Den har redan haft omkring 10 000 besökare.

För resten av pengarna har Forststyrelsen bland annat byggt vedlider och eldplatser på Jussarö, Modermagan och Älgö. På Älgö har även bryggan reparerats. Besökarnas säkerhet har också ökat sedan ett stängsel byggdes kring farliga byggnader på Jussarö. Naturen har man också tagit hand om bland annat genom att avlägsna främmande arter och restaurerat en äng till bete för djur.