Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bärplockare kommer för nära sommarstugorna

Från 2013
Uppdaterad 06.08.2013 12:44.
19.07.10
Bild: Yle

Allemansrättens begränsningar nonchaleras av bär-och svampplockare. Det blir allt vanligare att bärplockare plockar alldeles invid en sommarstuga.

- Vi försöker plocka blåbären på tomten om vi hinner före främlingar som utan hänsyn tar sig intill villahusväggen, säger Lee Esselström i Korsholm.

- En gång då min mamma kom till släktens sommarstuga satt två kvinnor med fyllda bärämbar på terassen. De rensade bären på terassen och kastade skräpet på terassgolvet.

Oklart för många vad allemansrätt egentligen innebär

Programmet är inte längre tillgängligt

- Jag har flera gånger sagt att det här är privat mark, då främmande människor parkerat på villaparkeringen för att plocka bär på tomten, säger Lee Esselström. De brukar svara att här gäller allemansrätten.

Allemansrätten gäller inte tomter

- Det är helt fel, säger Leena Rinkineva-Kantola, överinspektör vid Närings-, trafik- och miljöcentralen. Allemansrätten gäller på markområden i skog men inte på privat mark som en villatomt.

På den stora bärförädlaren Botnia Berries i Korsholm säger exportchef Ben Strömsten att man informerar sina 700 thailändska bärplockare via en thailändsk broschyr. I vinter görs en video om allemansrättens gränser.

Från tidigare har de 250 ukrainska plockarna en egen broschyr. Plockarna är i Lappland där det finns gott om bär och nedlagda skolor att bo i. Inget hindrar att de så småningom flyttar sig söderut, som till Österbotten, säger Ben Strömsten.