Suddig arbetsfördelning mellan ögonläkare och optiker
Dålig syn är inget ovanligt i Finland. Därför har optikerna en stor samhällelig roll - för stor anser ögonläkarna. De anser att optikernas synkontroller är missvisande och har lagt in ett klagomål till övervakningsmyndigheten Valvira och till Konsumentverket.
Ögonläkarna riktar specifikt kritik mot att optikerkedjan Specsavers marknadsför sin bild på ögonbotten som heltäckande. Det förnekar man på Specsavers, men tycker att det är bra att man för en offentlig diskussion.
- Vi säger aldrig åt kunderna att ögat ser friskt ut, säger produktchef Erkki Tala.
Ögats hälsa ska undersökas av läkare
Optikerna får inte analysera kunders eventuella ögonsjukdomar. Enligt Taru Korja, projektledare på Optikbranschen i Finland, följer optikerna reglerna noggrant. Lagen har varit i kraft sedan år 1994. Korja berättar hur en kontroll hos optikern går till.
- Man tar reda på hälsotillståndet, eventuella läkemedel som kunden använder och kartlägger brytningsfel. Allt det här går först.
Sedan fotograferar man ögonbottnen. Tala berättar att man med nya digitala kameror kan påträffa avvikelser i ett tidigt skede. Skadan är ofta redan skedd då man beställer tid hos ögonläkare. Digitaliseringen möjliggör uppföljning.
- Apparaterna är mycket pålitliga och praktiska, säger Korja.
Ögonen speglar andra sjukdomar
Optikern har en plikt att rekommendera läkarbesök om de påträffar avvikelser. Men det är inte lätt, säger ögonkirurg Esko Järvinen.
- Optikern kanske märker en mystisk mörk fläck på bilden och skrämmer upp kunden i onödan. Vi skulle snabbt se att det bara rör sig om ett födelsemärke.
Järvinen ser ändå inte oförmågan att analysera som det största problemet.
- Ögonbilden visar inte tillräckligt. Om det inte syns på bilden så syns det inte på bilden. Patienten får en trygg känsla om man då säger: titta, ett vackert öga.
Läkarna är kritiska mot att optikerna marknadsför sina synkontroller som heltäckande. Att gå hem med snygga bågar botar inte allvarliga sjukdomar som i värsta fall leder till blindhet.
- Det kan hända att glaukom, hjärntumör, obehandlad diabetes och högt blodtryck och olika växter blir obehandlade.
Järvinen tycker inta att man kan jämföra ögonbilder med de undersökningar som ögonläkarna utför. De har utbildat sig i minst tolv år.
Enligt Taru Korja tillhör optikernas ögonbilder den rekommenderade behandlingen av diabetes. Hon berättar också att alla optiker nu har tillräcklig utbildning, tack vare nya läkemedelsanalyser som de nu gör.
- Från och med början av nästa år gäller tilläggsutbildningen alla optiker.
Samarbete efterlyses
Både ögonläkare och optiker använder folkhälsan som argument. Läkarna oroar sig för att kunderna missleds, medan optikerna ser ögonbilden som ett sätt att hitta avvikelser som annars förblir oupptäckta.
Optikerna vill därför samarbeta med läkarna, inte trampa dem på tårna.
- Optikerna kan ta bilder och skicka dem till ögonläkarna som analyserar, säger Tala.
Ingen god idé anser ögonläkare. De tycker inte att man kan ersätta en bristfällig bild med en dynamisk undersökning. Ögonkirurg Järvinen tycker att optikerna ska fortsätta kolla synen, skriva ut och tillverka glasögon och kontaktlinser. Sedan kan de utföra en allmän kontroll.
- De har ju den rollen som de har haft. Det att man tar ögonbilder tillför ingenting, tvärtom, bara risker, säger Järvinen.
Vår glasögonburna befolkning slussas via optikerna och därför vill Korja belysa dilemmat från en annan synvinkel.
- Hur säker kan man vara om man inte ens besöker optiker?
Tröskeln är lägre till en optikerbutik än till läkarmottagningen.
- Man kan få vänta två veckor eller en månad, säger Optikbranschens Taru Korja.
Klarhet i september
Läkarförbundet stred till verket och lade in ett klagomål mot Specsavers reklamkampanj till övervakningsmyndigheten Valvira och till konsumentverket. De kan inte ännu uttala sig om hur processen framskrider.
Ögonläkare anser att optikerkedjan är skattesmitare.
- Man slipper momsen om man utför hälsogransking, vilket Specsavers inte kan göra. Det betyder att de säljer sina glasögon utan moms, säger ögonläkare Minna Sandberg-Lalli.
Det här påståendet upprör Specsavers. De betalar moms precis som alla andra, men har haft specifika kampanjer då kunderna har fått glasögonen eller kontaktlinserna på köpet i samband med synkontroll.
Hur tvisten utmynnar berör många, optikerkedjan Specsavers gör minst 250 miljoner synkontroller per år.