Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Egenkontroll av brandsäkerhet fungerar väl i Östnyland

Från 2013
Uppdaterad 07.08.2013 11:01.
Man står i depå med räddningsfordon.
Bild: YLE/Hanna Sihlman

Östnylänningar har under ett år fått göra egenkontroll av brandsäkerheten i småhus. Brandinspektören är nöjd med projektet, men Räddningsverket hinner inte med några stickprov.

Egenkontroll av brandsäkerheten innebär att fastighetsägarna kontrollerar själva brandsäkerheten i sitt hus och skickar in en rapport till Räddningsverket i Östra Nyland. Brandinspektör Göran Forssell säger att största delen av de som fått en blankett också har skickat in den.
- Vi har fått tillbaka ungefär 90 procent av blanketter som vi skickat ut. Vi gör hembesök hos de kvarstående 10 procent som inte skickat in blanketten, säger Forsell.

Flesta brister som husägare anmäler handlar om takstegar, takbryggor och brandvarnare. Forsell kan inte uttala sig om hur ärliga husägarna är när de fyller i blanketten. Meningen var, att Räddningsverket skulle göra stickprov bland de som svarat på blanketten, men de hinner man inte med.
- Det här görs för var och ens bästa. Jag tror att människorna som bor i egnahemshus är ärliga när det gäller den här blanketten. Och vi kommer nog att göra stickprov, säger Forsell.

Systemet med egenkontroll har ersatt systemet med Räddningsverkets kontroller var tionde år, och tanken är att skicka ut blanketter till ungefär 2 500 hushåll i regionen i året.
Färre kontroller hemma hos husägare har bidragit till att Räddningsverket har kunnat satsa mer på mindre industrier.
- Nu kan vi kontrollera flera småindustrier där det händer ganska mycket. Men i ärlighetens namn måste jag säga att vi inte hann kontrollera alla egnahemshus var tionde år tidigare heller.