Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bröstets vara eller inte vara

Från 2013
Uppdaterad 27.05.2014 17:17.
Urval från kollektionen Magpie
Bildtext Ett urval från kollektionen Magpie.
Bild: Maria Baranova

Vi satte oss ner med underklädesdesignern Tyra Therman för att tala om kläder, bröst och ... ja, mest bröst.

Hur definierar du kvinnokroppen? Vad är det som gör att vissa saker är för intima att visa än andra? Vad gör en kvinna till en kvinna och kan man vara naken när det man borde dölja inte finns? Det här är stora, invecklade frågor men saker det kan vara hälsosamt att fundera på. Så resonerade designern Tyra Therman när hon tackade ja till Monokini, ett konstprojekt av gruppen Nutty Tarts där tio designers bjuds in för att designa varsin baddräkt för kvinnor som förlorat ett bröst i cancer.

Monkini, Tyra Therman.
Bild: Pinja Valja

- Jag tyckte det lät som ett härligt projekt och tackade genast ja. En monokini är en baddräkt där det ena bröstet, eller det som varit ett bröst, syns. Jag funderade då mycket på vad det är som gör att man döljer vissa delar av kroppen, vad det är som gör att det blir intimt. Är det bröstmassan, är det platsen där bröstet finns eller är det bröstvårtan?

Tyra designar till vardags underkläder. Efter studier i Köpenhamn, Helsingfors och London startade hon för fem år sedan sin egen firma i Helsingfors. In på underklädesbanan kom hon genom en kurs i korsettdesign. Hela grejen med underkläder ser Tyra som väldigt intressant, det ligger något så hemskt laddat över det som sällan syns.

- Underkläder är väldigt psykologiskt laddade plagg. De har symbolik och funktion, de formar en människa trots att de inte syns, och de är väldigt mentala skapelser.

Tyras tips på basplagg som gärna får kosta lite mer

  • Bh
  • Välsittande jeans
  • Plagg man inte tvättar så ofta, till exempel ylletröjor och stiligare rockar

Vågade underkläder

Att ge underkläderna en chans att synas är att bryta den mentala laddningen till en viss del. Tyras underkläder, främst för kvinnor, är utmanande - på ett roligt sätt - och inte gjorda för att gömmas bort. Det mest kända plagget Tyra har i sin kollektion är Ring Bra, en bh som i bästa bondagestil visar band och öglor.

- Men det ska vara bekvämt! Tänk dig en jättesnygg sport-bh, det är det det handlar om. En otroligt skön bh utan byglar som är väldigt praktisk, plus att den ser helt crazy-snygg ut! Det är en kombination som inte funnits tidigare som jag försöker göra.

När Tyra började göra underkläder var det mera klassiska grejer hon satsade på. Undan för undan, när hon hittade sin konstnärliga identitet, blev det mer vågat. Och sedan ännu lite mer vågat.

Tyras favoritloppisar i Helsingfors

  • Kaivarin Kanuuna
  • Uteloppisar, till exempel den på Sandvikens torg
  • Små vintageaffärer, till exempel Hoochie Mama Jane i Berghäll
  • UFF:s billiga dagar

Finns det en risk att gå över gränsen för vad som funkar?

- Det är klart det finns. En sak jag märkte ganska genast var att mina paljettunderbyxor inte gick åt. Jag vet inte om det var att de var för vågade eller inte fyllde de praktiska kraven, men de funkade inte. Men det är det som är det fina med att vara ett litet företag, man kan genast reagera på feedback. Jag tassar konstant runt och testar olika grejer på vänner och familj och ser vad jag får för reaktioner.

Att starta eget företag var inget som skrämde Tyra. Det är lätt att starta, svårare att hålla igång. Men fem år in i ruljansen trivs hon och det är just i Helsingfors hon vill vara.

- Jag vet ärligt talat inte om jag har passionen att sträva till catwalkar i Paris eller New York. Det skulle då handla om en process som kräver flera år av 120-timmarsveckor. Jag är nöjd med den arbetsmängd jag har nu, och jag uppehålller mitt rykte med att då och då ha mina kläder med i media.

En brud som haft på sig Tyras Ring Bra är Krista Siegfrids. I videon till Amen dansar hon runt i Musse Pigg-hatt och Tyras underkläder. Också Paula från PMMP och mediaprofilen Rakel Liekki har setts i Tyras underkläder.

- Det är stylister som väljer ut kläder till artisterna, och nu råkade den här stylisten tycka att mina grejer passar Kristas stil. Det är klart man kunde vara mer aggressiv i sin marknadsföring för att få mer uppmärksamhet, men det här känns bra och tillräckligt för att upprätthålla ett namn om sig.

Kvinnokroppen som arbetsredskap

Att jobba med kvinnokroppen kan tyckas vara ett privilegium, samtidigt är det som med alla andra yrken: risken att bli arbetsskadad i sitt tänke är överhängande. Tyra säger att hon ofta känner sig ledsen när hon ser på kvinnokroppar.

- Jag kan känna riktig sorg ibland. Det finns så många kvinnor som klär sig fel i hänsyn till sin kropp. Det syns väldigt snabbt om man har valt fel underkläder, speciellt nu på sommaren när resten av kläderna är så tunna. Det är synd att folk överlag inte täcks kräva välsittande och vackra kläder. Det finns ju specialister för elektronik, bilar och allt annat som man vänder sig till, jag önskar att folk skulle våga vända sig till underklädesexperter också. Vi finns här för att hjälpa. Det finaste jag vet är lyckan hos en kund när jag kunnat hjälpa henne hitta något som passar perfekt.

Varför tror du att vi inte alltid vågar kräva den här hjälpen?

- Det största problemet är nog att det är för intimt. Många är inte beredda att visa sig i underkläder, eller till och med utan, för en försäljerska.

Bildtext Tyra visar upp paljettrosorna och diadem.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Feminism i underkläder

Att ta till antaganden, speciellt gällande likheter och olikheter mellan könen, är det värsta Tyra vet. Ändå tänker hon inte direkt feministiskt när hon jobbar.

- Det är väldigt undermedvetet, egentligen självklart, att inte skilja på värden när jag gör kläder. De fysiska skillnaderna är ändå väldigt påtagliga eftersom jag jobbar med underkläder. Det som främst visar på min feminism och vilja att verkligen göra det jämställt, också bland underkläderna, är synligheten. Killar får ju visa underkläder, gummibandet på kalsongerna kan vara väldigt viktigt, det ska vara rätt färg, märke och modell för att kännas bekvämt och för att man ska kunna visa det. Det jag gör är att försöka göra det naturligt för tjejer att också visa sina snygga underkläder. Vi måste sluta vara så tillbakahållna, det lägger jag stor vikt vid som designer.

Designunderkläder för män finns det gott om, också Tyra har gjort en kollektion för killar.

- Jag gjorde en kollektion ganska genomskinliga boxers med en sidenspalt där fram men det var tydligen lite för mycket för killar. När jag sen gav några i gåva åt mina vänner tyckte de ändå att de var de skönaste kalsonger de haft, skrattar Tyra.

Definition av bröstet

Medan vi sitter i parken med Tyra kommer vi ofta in på vad som egentligen definierar bröstet och vad det är som gör det hela så tabubelagt och varför det känns som att alla bröst borde se lika ut. Vadderade bygelförsedda bh:n formar brösten så att de sitter lika och döljer bröstvårtan - i de allra flesta fall lyfter de också behagen.

En av lågpriskedjorna erbjuder, enligt en snabb koll i deras webbshop, cirka 80 procent vadderade push-up bh:n. Alternativen är få och, ärligt talat, inte speciellt snygga.

- Kundkretsen där råkar väl vara unga flickor som ännu inte växt klart och vill bygga illusionen om att vara större än verkligheten. Det är i och för sig helt okej, men det är något vi inlärda, att det känns ofta som det enda alternativet. Jag förstår inte varför alla bröst ska låtsas se likadana ut.

När vi kommer till vadderingen i bh:n når vi pudelns kärna: bröstvårtor. Vadderingen finns ofta där för att dölja att bröstvårtan syns genom kläderna, det finns tejp som ska täcka bröstvårtan om man har kläder man inte vill använda bh under. Det kan kännas pinsamt om nipples plötsligt putar ut under skjortan, det känner alla brudar till.

- Här är vi något på spåren. Det känns som att det är bröstvårtan som är det intima, inte själva bröstet. Det är egentligen det enda vi känner att vi alltid måste täcka.

Om vi kommit fram till en universal sanning är osäkert, men det ligger något i det. Och om vi backar tillbaka till monokinin, baddräkten för bröstcanceröverlevare, kan vi konstatera att kanske det är så fallet är. Det är okej, rentav fint, att visa att man är en överlevare, en kvinna och stolt.

PS: Bränn inte bh:n.