Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny bok om Öbylandets historia

Uppdaterad 08.08.2013 08:15.
Bildtext Öbylandet intresserar Carita Sundell

Boken om Öby, Öbylandets historia är klar för utgivning. Det betyder att ett insamlingsarbete, som började redan på 1980-talet, nu är klart. Resultatet är ett verk på över 500 sidor, som Carita Sundell i Öby har jobbat med.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland
Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan

Öbylandet är en halvö norrom Hangö udd, dit man numera kommer över en damm från Lappvik, över Gennarbyviken. I de tre byarna Basaböle, Öby och Tronsböle bor i dag runt 50 personer året runt och på somrarna också ett stort antal villaägare.

Gamla tider inspirerade

Carita Sundell berättar att allt började som diskussioner om minnen i Öby Marthakrets. I kretsen började man samla in fotografier från förr och småningom fanns det över 400 fotografier från forna tider plus många nya foton. Carita Sundell fortsatte med att samla faktamaterial från olika källor, bland annat riksarkiven både i Helsingfors och i Stockholm. Resultatet av arbetet är en över 500-sidig bok, där Öbylandet beskrivs från det att det stiger upp ur havet ända till nutid.

Stort förhandsintresse

Boken berättar om de människor som bott där, om tider av ofärd och umbäranden och om goda tider. Den är rikt illustrerad och har väckt mycket förhandsintresse med många beställningar. Klar för distribution är den i början av augusti.