Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den farliga skolvägen - märk ut riskplatserna

Från 2013
Uppdaterad 15.03.2022 12:42.
Cykel i trafiken
Bild: Trafikskyddet/Pekka Vartiainen

Augusti är en spännande månad för alla som börjar skolan. Förutom själva skolarbetet är skolvägen ett spänningsmoment. Tipsa oss om farliga platser på vägen till skolan.

Polisen påminner om att skolstarten alltid kräver stor uppmärksamhet i trafiken.

Inte ens på skyddsvägen kan skolbarnen känna sig helt trygga. Grönt ljus garanterar inte alltid att man kan korsa vägen säkert.

- Man måste alltid stanna vid övergångsstället och titta åt båda hållen innan man korsar vägen. Det här gäller både när grön gubbe lyser och när det inte finns något trafikljus. Bilisterna stannar inte nödvändigtvis alltid vid övergångsstället, trots att andra bilar på bredvidvarande filer har stannat, säger överkonstapel Heikki Koskimaa.

Bilar som parkeras för nära övergångsställen är också ett problem, eftersom bilisterna inte kan se barn som stiger ut på gatan. Koskimaa rekommenderar att föräldrarna förutom att lära barnen trafikvett klär dem i färger som syns bra i trafiken.

- Reflexvästar är till exempel mycket bra, säger Koskimaa.

Buskörande föräldrar orsakar farliga situationer

Koskimaa hoppas på tålamod hos föräldrar som kör sina barn till skolan.

- Vi har kollat hastigheter vid skolorna. En del av fortkörningarna har föräldrarna själva stått för. Föräldrarna vill att hastigheterna övervakas, men kör sedan själva för fort, säger Koskimaa.

Svenska Yle utreder farliga platser på skolvägarna. Märk ut och berätta om dina egna erfarenheter på kartan nedan.

Uppdatering 7.6.2016: Kartan uppdateras inte längre, så nya tips om farliga skolvägar kommer inte in på kartan. Kartan togs bort 15.3.2022 då den inte längre fungerade tekniskt.

Text: Nora Kajantie, Yle Uutiset