Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetsgivarnas sparkrav hotar pensionssystemet

Från 2013
Uppdaterad 08.08.2013 20:41.
Programmet är inte längre tillgängligt

Enligt Finlands näringsliv EK borde Finland avstå från de avtalade höjningarna av pensionsavgifterna. För tillfället höjs de med 0,4 procentenheter varje år för att pengarna skall räcka till de stora årskullarnas pensioner.

Om mängden pengar som betalas till pensionssystemet minskas nu måste ersättande pengar hittas senare. Annars måste de utbetalade pensionerna minskas.

Christina Lindell är chef för planeringsavdelningen på Pensionsskyddscentralen. Enligt henne räcker inte dagens avgifter på 23 procent av lönesumman till för att trygga pensionerna på sikt.

- Vi har ju räknat med att pensionsavgifterna skall stiga till mellan 25 och 26 procent som högst. Om det varje år blir en lucka på en, två och till slut till och med tre procent av lönesumman är det fråga om stora pengar.

Ersätta senare?

Gammal människas händer

En större inverkan på pensionerna kan undvikas om avbrottet i höjningen av pensionsavgifter blir kort. Om pensionsfonderna lyckas få högre avkastning på sina placeringar kan de ersätta de avgiftspengar som fattas med dem. Men det kräver att de tar större risker än hittills. I annat fall borde de pengar som fattas betalas tillbaka till pensionssystemet. Så har man gjort tidigare.

- Under depressionen i medlet av 1990-talet lånades två procent av lönesumman från pensionsfonderna, men de pengarna betalades tillbaka under högkonjunkturen, säger Christina Lindell.

Men nu är de ekonomiska prognoserna dystra. Om de pessimistiska ekonomerna får rätt, kommer vi inte nödvändigtvis att uppleva ett sådant uppsving som Nokia gav Finland under 1990-talet igen. Då kan det bli svårt att ersätta de pensionspengar som fattas.

Dagens sparkrav kan höja pensionsåldern

Om pengarna tryter tvingas politikerna välja mellan olika sätt att minska på pensionsutgifterna. Staten kan välja att höja pensionsåldern. Den kan också sänka pensionerna genom att ändra på intjäningsprocenten.

Staten kan också ändra på indexjusteringarna så att pensionernas köpkraft sjunker snabbare efter pensioneringen. Deltidspensionen kan begränsas eller slopas helt. Änkepensionens öde kan vara i vågskålen.

Enligt nuvarande planer kommer pensionssystemet att reformeras 2017.

- Det allra bästa alternativet skulle vara att människor jobbar längre. Då får man in mera avgifter, säger Christina Lindell.