Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flit är inte tillräckligt!

Från 2013
Uppdaterad 14.08.2013 12:00.
Evivakören uppträder på Svenska Teaterns scen
Bildtext Till exempel Evivakören i Helsingfors är en hobby där man kan knyta kontakter.
Bild: YLE

En Luthersk arbetsmoral räcker inte för att man skall klara sig på arbetsmarknaden. Ett fungerande kontaktnät är ofta avgörande för att man skall få nytt jobb.

Erik Lund är karriärplanerare på Svenska Hanken i Helsingfors. Han säger att dagens många uppsägningar ställer höga krav på den som söker arbete.

- Situationen på arbetsmarknaden är så krass att till och med folk som är väldigt duktiga på det de gör kan hitta sig utan arbete. Det finns många duktiga som söker jobb. Då blir det väldigt viktigt att man känner människor i sin bransch och kanske i andra branscher också. Det sociala nätverket blir väldigt viktigt.

Kontakter kan ge också äldre jobb

I en intervju för Svenska YLE säger Löntagarnas forskningsinstitut att det verkar vara speciellt svårt för äldre att hitta nytt arbete.

Ett bra kontaktnät kan ändå hjälpa också äldre att hitta en ny plats i arbetslivet.
Solveig Halonen förlorade sitt arbete vid 55 års ålder, Hon arbetade som sekreterare för ledningen inom folkhälsan, och hade tidigare erfarenheter av både försäljning och marknadsföring. Innan uppsägningstiden tog slut hittade hon ett nytt jobb, och har nu arbetat cirka ett år som församlingssekreterare i Vanda svenska församling.

Solveig Halonen
Bild: Solveig Halonen

- Jag satte igång med att söka nytt jobb med fart. Jag tyckte det var en utmaning. Jag visste inte vad det skulle leda till, men jag visste att det skulle leda till något helt nytt. Och det gjorde det i mitt fall!

Solveig Halonen tror att det är viktigt att som äldre arbetssökande demonstrera att man är villig att tänka i nya banor.

- Man måste nog visa vad man kan och att man följer med sin tid, är beredd att ta emot nya uppgifter och är beredd att ta in nytt. Viljan och ivern att börja något nytt tror jag spelade en viss roll i mitt fall också.

Skapa kontakterna redan i arbetslivet

Solveig Halonen lyfter fram en stor fördel som äldre kan ha framom unga arbetssökande: Ett brett kontaktnät.

- Det är väldigt viktigt. Jag tror att jag tack vare mina goda kontakter och mitt kontaktnät fick nytt jobb lättare och snabbare än många i min ålder.
Hon uppmanar alla att bygga upp sitt kontaktnät medan man ännu har ett arbete.

- Passa på så länge du arbetar, och se till att du har också annat i livet än arbete. Var aktiv i föreningar och ha hobbyer. Det är där du får ditt kontaktnät.

Diskussion om artikeln