Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Politikens grand old man lever glada pensionärsdagar

Från 2013
Bild: Yle/Jukka Isojoki

Efter en politisk karriär som har sträckt sig över tiotals år är det dags för Håkan Nordman att luta sig tillbaka. Nu på sommaren blir det många besök till sommarstugan och också en hel del läsande.

- Det är klart att det kan kännas lite tomt ibland då man haft så många järn i elden under en så lång tid. Men det finns så mycket annat trevligt att göra så nu njuter jag av det. Sommarstugan är viktig och eftersom sönerna bor utomlands så det finns mera tid att resa och hälsa på.

Håkan Nordman är en mångårig riksdagsman och även en kunnig lokalpolitiker som sett både upp och nedgångar i finländsk politik.

- Ibland kan jag sakna att få vara med och påverka i viktiga frågor, men vi har så många duktiga personer som sköter det så jag är inte orolig.

Den senaste tiden har Nordman arbetat aktivt med Kaleva spelen, eller finska mästerskapen i friiddrott, som ordnades i Vasa i slutet av juli.

Nu är det finska skolornas stafettkarneval som är på agendan.

- Vi ska hoppas att vi kan starta en lika fin tradition för de finskspråkiga eleverna som stafettkarnevalen är för de svenskspråkiga.

Boken Håkan Nordman vill tipsa om är skriven av Jörn Donner och heter Motströms.

- Jag uppskattar Jörn Donner både som människa och politiker. Han har en helhetssyn på saker som många av dagens unga politiker kunde lära sig av. Boken är välskriven och lättläst och rekommenderas till framförallt människor som är politiskt aktiva men även för den som är nyfikna på Donners personlighet.

Motströms
får skolvitsordet 9.

- Donner är alltid underhållande och aningen ironisk men på ett bra sätt, säger Nordman.

Ormbett