Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arrangörer efterlyser fler vasabor till Wasamarschen

Från 2013
Uppdaterad 10.08.2013 14:13.
Håkan Johansson och Harry Swanljung på Wasa marsch
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Över 16 olika nationaliteter deltar i veckoslutets Wasamarsch i Vasa. Det är bara lokalbefolkningen som lyser med sin frånvaro. Av de ca 400 anmälda är 300 utlänningar. De mest långväga gästerna kommer från Algeriet, Japan, Afrika. Australien och USA.

- Vi skulle gärna få med fler vasabor och barnfamiljer i vandringarna säger Harry Swanljung som är en av de frivilliga i Vaasan kävelyklubi som står bakom arrangemangen.
Men jag tror mycket beror på arbetsplatserna. Om man har någon drivkraft på arbetsplatsen då får man ihop ett gäng och då blir det av, säger han.

Wasamarschen ordnades för 17. gången

Programmet är inte längre tillgängligt

Under Wasamarschen kan man vandra fem olika sträckor. Från fem kilometer upp till 40 kilometer. De kortaste rutterna är så enkla att man klarar av att promenera dem med barnvagn. Rutterna går ut mot Gerby och Sundom och den längsta rutten via Karperö tillbaka mot staden.

- Vi vill att de som vandrar ut skall få uppleva vår vackra stad och då jag nu har vandrat också utomlands så är vi nog konkurrenskraftiga vad gäller hur rutterna ser ut. Man skall ju inte bara gå utan också titta omkring sig, säger Swanljung.

Vandring är stort i Europa

Vandring är en stor hobby ute i Europa och i Japan. Wasamarschen hör till den internationella vandringsorganisationen IMLs vandringar. IML Walking Association är en ideell opolitisk organisation vars vandringar måste hålla en viss standard. I Finland är Vasa den enda stad som får ordna IMLs vandringar. Vandringar som kontrolleras av IML ordnas i 26 länder runtom i världen. Tanken med vandringarna är att skapa gemenskap mellan nationer och samtidigt befrämja människors hälsa.

- I Centraleuropa är vandring ett stort intresse så det är därifrån det har startat säger Swanljung.

I år är det speciellt många från Litauen som deltar i Wasamarschen men också många skandinaver är med som vanligt. En av dem är Håkan Johansson från Stockholm. Han deltar i Wasamarschen för åttonde gången.

- Man är väl lite nyfiken. Jag gör en sex-sju vandringar om året. Att vandra är en skön upplevelse. Man får gå ut och röra sig och hålla sig lite fit, säger Johansson.

Fusk förekommer också i vandring

Håkan Johansson skall bege sig ut på en 20 kilometers vandring. Runt halsen har han, precis som alla andra som deltar i vandringen, sitt kontrollkort. Kontrollkortet klipps av kontrollanter med några kilometers mellanrum. Efter att man gått en sträcka får man en stämpel i sitt IML pass. Ibland har det förekommit fusk när det gäller kontrollkortet.

- Det har hänt att någon har försökt fuska. Inte gå rutten utan bara försökt samla stämplar. Det är konstigt för det är ju för sig själv man gör det här, säger Swanljung.

- Jag samlar stämplarna i mitt IML pass. Snart har jag 80 stämplar, säger Johansson. Jag går så länge jag orkar säger han.