Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åskväder skakar sommarstugor

Från 2013
Uppdaterad 11.08.2013 11:38.
Blixt över boastdshus.
Bildtext Åskledaren avleder blixtens urladdning
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Sensommaren bjuder på åskväder – spännande tycker vissa, medan andra kurar i bilen med gummistövlarna på. I helgen är många ute på sina sommarstugor och där ska man visa respekt för naturens makter.

I en dalgång kan man sova lugnt, då väljer blixten ett högt träd istället. Uppe på en kal kobbe lönar det sig däremot att leda blixten bort från huset.

Åskledare lockar på blixten

Åskledare går att tillverka själv av en kabel. Man gör den ofta spetsig och placerar den på byggnadens tak. Nackdelen är att den innebär en höjning av byggnaden, säger elektronikingenjör Marcus Donner.
- Samtidigt kallar man på blixten. Vi vet att man inte ska gå ut med ett paraply på en åker, för då blir man själv en åskledare.

Om man har ett jordat plåttak är det helt onödigt med åskledare, tillägger Donner.

Luftkablar kan vara farliga

Donner tycker inte att man behöver vara rädd för åskan. Med sunt förnuft och säkra kablar skyddar man sig mot blixtnedslag. Den största risken är att blixtens överspänning leds in via el-, telefonkabel eller tv-antenn. Det går att åtgärda berättar Donner.
- El- eller telefonbolaget kan lägga upp överspänningsskydd i en stolpe som ligger några stolpar från huset. Då avleder man blixten redan där.

De här säkerhetsåtgärderna finns ofta nuförtiden. Farligare var det förr.

Plåttak ska jordas

I samband med byte av elkablarna i sommarstugan valde Donner att lägga in nya med en mantel av metall. Men det finns enklare knep, berättar han.
- Om man har plåttak ska man jorda det. Det gör man genom att gräva ner en oisolerad kabel ungefär 25 meter längs med marken, gärna på ett fuktigt ställe.

Kabeln som man gräver ner i marken ska vara minst 16 mm tjock.

Som nödlösning kan man jorda plåttaket med en aluminiumstege. Det gör man genom att ställa den med ena ändan mot taket och andra ändan på marken en bit från huset. Men då får man inte röra stegen eftersom blixten leds ner i marken längs den.

En billig livsförsäkring

Donners skyddsåtgärder är relativt billiga.
- Vi talar om en kabel som kostar runt hundra euro. Överspänningsskyddet i el- eller telefonkabeln blir ungefär tio gånger dyrare, gissar han.

Donner tycker inte att det här är krångligt att utföra.
- Vem som helst kan ju gräva ner en tråd i marken, hoppas jag, skrattar Donner.

Bilen studsade framåt av blixten

Redan på vägen ut till stugan kan man råka ut för åskväder. På havet ska man vara på sin vakt medan bilen anses vara åsksäker. Men också där kan åskvädret kännas obehagligt, berättar Maria Knuts.

Knuts åkte med sin lillasyster och mamma ut till stugan på Hitis för närmare tjugo år sedan. De betraktade hur åskvädret tornade upp sig över havet från förbindelsefärjan. När de hade tagit i land övergick fascinationen i fasa - åskvädret låg precis ovanför dem. Ungefär halvvägs till Hitis slog blixten ner i bilens bakdel.
- Det blev väldigt ljust i bilen som flög framåt.

Ingen skadades, men Knuts lillasyster flög framåt och hamnade mellan framsätena.
- Innan det hände var jag faktiskt mer rädd för åskan, men nu har jag respekt. Det ska man nog ha, säger Knuts.

Tips för åskväder på sommarstugan

När det åskar ska man inte prata i trådtelefon. Donner ger fler tips på hur man kan skydda sig och sina saker från blixtnedslag.
- Man ska dra ut tv-antennen och laddare som lätt går sönder av minsta överspänning, säger Donner.

Om man har en löplina av stål för sin hund lönar det sig att ta ner den.
- De är direkt farliga, säger Donner som själv är hundägare.

Hunden söndrade dammsugaren

Många åskrädda människor känner till hur man kan skydda sig, men värre är det med husdjur. För dem blir åskvädret ett mysterium. Donners hund försökte smita in på de mest trånga ställena.
- En gång försökte den gräva in sig i dammsugaren i tamburen. Den lyckades söndra den av rädsla.

Donners hund fick lugnande medel av veterinären.
- Det var rentav farligt, den hade ju hjärtfel, säger elektronikingenjör Marcus Donner.

Diskussion om artikeln