Henriksson önskar saklig debatt om svenskan
Aktuellt: Anna-Maja Henriksson vill ha saklig debatt
Enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) var det väntat att ett medborgarinitiativ om den obligatoriska skolsvenskan skulle komma.
- Det har vi förutsett i svenska riksdagsgruppen. Vad det leder till i riksdagen blir intressant att se. Vi har en ganska färsk nationalspråksstrategi. Sex partier i regeringen har kommit överens om att det är viktigt med två nationalspråk i det här landet och att det är viktigt att bägge språken syns och stärks. Det skulle rimma mycket illa om man samtidigt skulle ändra det nuvarande systemet där alla barn i något skede läser det andra inhemska. Det skulle inte stå i samklang med nationalspråksstrategins målsättningar. Det blir intressant att se vad man gör inom de olika riksdagspartierna men jag upplever att det finns ett starkt stöd för obligatorisk svenska och finska i våra skolor.
Men debatten bli säkert het i riksdagen?
- Det är klart att det blir en intensiv debatt men jag hoppas att den blir saklig. Jag hoppas man går till debatt med argument och inte på basis av känslor och fördomar. Det här landet har inte för många människor som har goda språkkunskaper - tvärtom. Vi borde få ännu bättre språkkunskaper hos våra barn och ungdomar som i framtiden ska svara för landets ve och ve. Vi är mycket exportberoende och vi har handelspartner inom Norden, Europa och världen - vi behöver språkunskaper, säger Henriksson.
"Politiken ska ena - inte splittra"
Gallupar och bland annat svar i Helsingin Sanomats valmaskin har visat att det ligger mycket jämnt mellan dem som vill bevara och dem som vill slopa den obligatoriska svenskan.
- Om jag minns rätt gjordes en gallup inför senaste riksdagsval. Och det är nog så med de här kandidattesten inför val att frestelsen kan vara stor att försöka fundera på vad väljarna i valkretsen tycker. Då kanske man kryssar i det som man sist och slutligen själv inte omfattar. Med bakgrund i den nya nationalspråksstrategin - som sex av riksdagens åtta partier har omfattat i sin helhet blir det intressant att se hur de övriga partier ställer sig. Vad jag minns har också alla partiledare, förutom då Sannfinländarnas, inför senaste kommunalval också uttalat ett stöd för det andra inhemska språket.
Och hur Sannfinländarna agerar kan vi förutse?
- Jo, men jag hoppas att debatten hålls på en saklig nivå. Vi behöver en vettig och bra diskussion och vi bör fundera på hur vi stärker landets konkurrenskraft i framtiden och hur vi stärker Finland som nation. Vi är en nation med två språk men ett folk och vi behöver en politik som enar - inte splittrar. Vi har tillräckligt med utmaningar i det här landet och dem ska vi sköta gemensamt och i god anda.
Är du nöjd över att det blir en debatt i riksdagen?
- Nöjd och nöjd, det är ofrånkomligt. Men jag tror att det också kan vara bra att man går in i den här debatten och gör det med flaggan i topp. Man behöver inte vara rädd för debatten. Den kan ge bra konsumentupplysning för folket om vad de olika partierna och ledamöterna står för.
Läs också:
Medborgarinitiativet om slopad svenska går till riksdagen