Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kulturlandskap viktiga för välmåendet

Från 2013
Uppdaterad 11.08.2013 20:22.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Gränserna för kulturlandskapen ritas om - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Miljöministeriet håller som bäst på att inventera de nationellt värdefulla landskapen i olika delar av landet. Det är 20 år sen det här gjordes senast och nu är det dags att utreda om de gamla gränserna fortfarande gäller.

Det finns 156 nationellt värdefulla landskap i Finland, enligt den inventering som gjordes i början på 1990-talet. De kan se ut på väldigt olika sätt, men kriterierna är desamma: de ska bära spår av mänsklig historia, ha en rik natur och ett rikt kulturarv, och traditionell bebyggelse.

Men eftersom både naturen och bebyggelsen förändras, gör Miljöministeriet nu en ny inventering av landskapen. Eventuellt måste endel gränser ritas om.

- Endel områden kan ha förlorat sitt värde på grund av ny bebyggelse, men vi har också hittat endel nya, tidigare dolda skatter, säger överinspektör Hannu Linkola vid Miljöministeriet.

Vilka de nya skatterna är vill Linkola inte säga ännu, men han tipsar om att det bland annat gäller ett par områden i Västnyland.

- Det är viktigt att kartlägga de nationellt värdefulla landskapen. De är inte bara viktiga kulturarv och ekologiska helheter, utan kan också vara identitetsskapande och påverka människornas välmåga. Man mår helt enkelt bra om man vistas i de här vackra miljöerna, säger Linkola.

Inventarierna utförs av experter vid de lokala NTM-centralerna - de åker runt i landskapen och fotograferar, iakttar och värderar. Inventarierna ska vara slutförda i år, och på basis av resultaten sammanställs ett nytt förslag till nationellt värdefulla landskap.

Områdena ska fastlås av statsrådet år 2015.