Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Matmekka på musikfestival

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Sunn bjuder på petit chou-slickepinnar och förbereder söndagsbrunch
Bild: Yle/Jenny Blomqvist

Det är avslutningsdagen av den populära musikfestivalen i Helsingfors. Flow ordnas nu för tionde gången. Men det är mer än bara musik som lockar folk till festivalen. Många vill ta del av det spännande matutbudet.

På festivalområdet i Södervik stiger spännande matos från kockarnas hopkok. Grillkorvar, muikkor och annan typisk festivalmat är utbytt mot kulinariska upplevelser.

- Vi vill att matportionerna är visuella, berättar festivalens matkoordinator Gabriela Campos.

Flow är en festival för alternativ konst och hon tycker att mat numera kan klassas som konst.

Mat med eftertanke

Många restauranger på området lagar maten från grunden från närproducerade och ekologiska råvaror.

- Maten serveras enbart ur biologiskt nedbrytbara kärl och nästan all limonad som finns till salu är ekologisk, säger Campos.

Flow är pilotevenemang för Helsingfors miljöcentrals projekt Greening events som uppmuntrar till miljövänligare evenemang.

Låt snålvattnet rinna redan hemma

Festivalens meny finns färdig att skriva ut på festivalens hemsida. Där hittar man huvudrätter som kostar runt tio euro från både små alternativa kök och fina restauranger. Bakverk direkt från chokladfabriken, supersmoothies, och fräscha etniska rätter med färska örter och kryddstarka röror. Vid valångest kan man välja söndagsbrunschen.

Bildtext New York Ninja kör på modernt vietnamesiskt
Bild: Yle/Jenny Blomqvist

New York Ninja är ett fusionskök som bjuder på modernt vietanamesiskt. De har smakkombinationer med koriander, basilika och wasabi.

- Vi bjuder på nötköttburger, sandwichar och risnudelsallad med tofu, fisk och kött som alternativ, säger Noora Pinjanmaa.

Både hennes och kundernas favorit är burgern, men i går sålde de slut på allt.

Bildtext Niclas Weyerstall säljer inga vanliga hotdogs
Bild: Yle/Jenny Blomqvist

En bit ifrån ligger The Tasty Dogs som verkar bjuda välbekant mat för festivalbesökare. Men det är inte vanlig varmkorv med bröd, berättar Niclas Weyerstall.

- Vi har tre olika hotdogs och en portion med franska potatisar. Populärast är nog korven med kryddig kålsallad, chilimajonnäs och grillad lök. Den helt veganska versionen går också åt.

Vanligtvis sysslar Weyerstall inte med hotdogs utan catering-verksamhet. De var med på Flow för första gången i fjol.

Restaurangerna väljs med omsorg

Vem som helst får inte starta restaurang på Flow. Vissa är ombedda medan andra kontaktar arrangörerna.

- Då besöker vi dem, smakar på maträtterna och överväger om deras koncept passar Flow, berättar matkoordinator Gabriela Campos.

I år blev resultatet ett mångsidigt utbud som är rikt på etniska influenser.