Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haglund tror inte att skolsvenskan slopas i riksdagen

Från 2013
Uppdaterad 12.08.2013 21:45.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: "Alla bör spela med öppna kort" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund tror inte att det finns någon risk för att medborgarinitiativet om att slopa den obligatoriska skolsvenskan går igenom i riksdagen.

- Jag har det intrycket att majoriteten av ledamöterna i riksdagen tycker att det nuvarande arrangemanget är bra, säger Haglund.

Inför kommunalvalet i fjol tog partiledarna ställning i frågan och då var det bara Sannfinländarnas ordförande som var emot den obligatoriska skolsvenskan.

På söndag blev det klart att medborgarinitiativet om att slopa den obligatoriska skolsvenskan går vidare till riksdagsbehandling.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Undervisningsråd Erik Geber om den obligatoriska svenskan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Haglund anser att åtminstone en del av dem som kräver att svenskan ska bli ett frivilligt skolspråk vill avskaffa svenskan också som nationalspråk. Haglund vill att motståndarna till den obligatoriska skolsvenskan lägger korten på bordet och avslöjar sina långsiktiga mål.

- Jag tycker att det skulle vara bra med tanke på debatten som ska föras i riksdagen om alla som nu är engagerade också skulle berätta vad de har för andra målsättningar, säger han.

En kompromisslösning kommer inte på fråga.

- Nästan alla ämnen som undervisas är obligatoriska. Då är det helt logiskt att också landets båda språk ingår i paletten som barnen lär sig. Inte kan vi kompromissa i den här frågan, det är helt omöjligt, fortsätter Haglund.

Enligt en gallup som gjorts av Helsingsin Sanomat är ungdomar mer positivt inställda till skolsvenskan än vad äldre är. Det finns även skillnader mellan män och kvinnor. Män är oftare emot obligatorisk skolsvenska än kvinnor.

Diskussion om artikeln