Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Snökanon

Från 2013
Uppdaterad 12.08.2013 12:39.
Snökanon.
Bild: Yle/Roger Källman

Enligt en legend var snökanonen egentligen ett bevattningssystem i en äppelträdgård. Systemet testades över natten, men på morgonen var alla äppel täckta av snö. Men det dåliga bevattningssystemet var en perfekt snökanon, bara man flyttade idén från äppelträdgården till en skidbacke. Tyvärr är historien nog en legend.

Den första kända uppfinnaren av en snökanon är kanadensaren Ray Ringer, som studerade hur rimfrost och is påverkade jetmotorer. För att kunna utföra exakta experiment byggde han en vindtunnel i ett laboratorium med låg temperatur och blåste in kallt vatten i motorerna. Snömaskinen fungerade bra, men emellanåt måste man stänga av vattnet och jetmotorerna, för att kunna skyffla ut all snö som hade samlats i ändan av vindtunneln.

Men Ringer lyckades inte i sina försök. Det blev ingen rimfrost på motorerna, och snön var han ju inte alls intresserad av. Resultaten publicerades visserligen i en vetenskaplig tidskrift, men sedan lämnade han saken därhän.

Istället var det tre skidföretagare som utvecklade idén till en snökanon för skidcenter. Wayne Pierce, Art Hunt och Dave Richey höll på att gå i konkurs på grund av milda, snöfattiga vintrar, tills de kom på idén att börja skjuta snö med en kanon. De ansökte om patent på sin uppfinning, men det ansågs att Ringer redan hade uppfunnit snökanonen. Tack vare företagarna utvecklades nu olika snökanoner för större och mindre anläggningar. I dag kan man genom datorer bestämma hur torr eller våt snö man vill ha, och det går att skida året runt i Finland eller inomhus i köpcenter i Dubai.

Källor:
Bellis, Mary (2009) Making Snow (hämtat 17.4.2013).
Champion of the Day: Ray Ringer (hämtat 17.4.2013).
Sten, Jan (2011) Placera fel kan lätt bli rätt. I bloggen Ren idéoti (hämtat 17.4.2013).
Zehanova, Barbora (2009) How snow cannons work or the secret of snow in Liberec (hämtat 17.4.2013).

Cellofan

Ahlgrens bilar

Stål

Zeppelin 1830

Mauvein

Mikrovågsugn

Nylon

Pacemaker

Insulin

Askungens sko

Celluloid

Frisbee

Jod

Kaosteorin

Barometer

Bomullskrut

Superlim

Dagerrotyp

Aventuringlas

Teflon

Glasstrut

Dykarhjälm

Brandy

Potatischips

Corn Flakes

Isglass

Kardborreband

La Traviata

Papa-prov

Fototerapi

Cellstress

Viagra

Warfarin

Tepåse

Penicillin

Aseptik