Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Böjd ishockeyklubba

Från 2013
Uppdaterad 12.08.2013 16:16.

Det finns åtminstone tre historier om hur Stan Mikita i misstag uppfann den böjda (hookade) ishockeyklubban. Mikita spelade ishockey för Chicago Black Hawks i mitten av 1960-talet.

Enligt den första historien fick Mikita tag på en klubba som stod bakom ett värmeelement eller som använts för att hålla upp en dörr och därför fått en rejäl böj på bladet. Eller så blev han under en träning arg på hur dåligt han spelade. Han slog sin klubba hårt i sargen så att bladet böjdes.

I stället för att byta klubban till en hel, spelade han vidare med det sneda bladet. Mikita upptäckte att han fick en extra snärt på skotten. Dessutom blev det svårare för målvakterna att fånga pucken eftersom den fick en skruv.

Tack vare misstaget böjde han och Bobby Hull med flit bladen på några klubbor till. De kunde visserligen inte spela lika bra på backhandsidan, men fördelarna var ändå större. När andra spelare märkte hur effektivt det var började allt fler spela med hookade klubbor.

Inför säsongen 1967-68 tvingades NHL införa regler som begränsar hookens storlek, men i dag spelar alla ishockeyspelare med åtminstone en liten böj på sin klubba, tack vare ett misstag.

Källor:
Augustsson, Dan (2013) Svenska Fans Hall of Fame: Stan Mikita - Bäst genom tiderna i Chicago? (hämtat 17.4.2013).
Winn, Ryan (2009) The 13 Best Sports Innovations We Take for Granted: Curved Hockey Sticks—Implemented: 1961 (hämtat 17.4.2013).