Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Initiativ om frivillig svenska får inte stöd

Från 2013
Uppdaterad 12.08.2013 22:01.
Svensk grammatikbok
Bild: Yle

Medborgarinitiativet om att göra svenskan frivillig i skolan väcker sannolikt diskussion, men kommer knappast gå framåt i riksdagen, skriver Helsingin Sanomat.

- Regeringspartierna kommer inte att föra fram frågan, eftersom det inte finns i regeringsprogrammet, säger Jouni Backman som är ordförande för SDP:s riksdagsgrupp.

Enligt Backman kommer SDP att rösta mot medborgarinitiativet.

Enligt De grönas gruppordförande Oras Tynkkynen finns inga tidigare fall på medorgarinitiativ som skulle ha lett till konkreta lagändringar.

Tynkkynen, Kristdemokraternas Peter Östman och Centerns Kimmo Tiilikainen anser enligt Helsingin Sanomat ändå att studierna i svenska kunde bli mer flexibla. Enligt Tiilikainen behöver många inte svenskan i arbetslivet.

Vänsterförbundets Annika Lapintie anser att det är allas rättighet att lära sig två språk i skolan. Enligt SFP:s Mikaela Nylander skulle slopandet av den obligatoriska svenskan innebära slutet för det tvåspråkiga Finland.

Sannfinländarnas Pirkko Ruohonen-Lerner är ändå av annan åsikt. Ruohonen-Lerner säger till HS att hon tror att det finns fler som motsätter sig den obligatoriska svenskan än som stöder den.

Helsingin Sanomat fick inte tag på ordföranden för Samlingspartiets riksdagsgrupp, Petteri Orpo.

Läs också:
Haglund tror inte att skolsvenskan slopas i riksdagen

Diskussion om artikeln