Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Beslut om större skola brådskar i Ingå

Från 2013
Uppdaterad 15.08.2013 12:43.
Merituulen koulu i Ingå
Bildtext Ska Merituulen koulu rivas eller inte?

Det finns tre förslag till hur Ingå ska lösa Merituulen koulus utrymmesbrist. Frågan är om den nuvarande skolbyggnaden ska renoveras eller rivas.

Kommunstyrelsen i Ingå diskuterade i går hur man ska lösa utrymmesbristen i Merituulen koulu, som för tillfället är utrymd på grund av problem med inomhusluften.

Det finns tre förslag: att skolan renoveras och byggs till, att den rivs och att det byggs en ny skola på samma tomt eller att det byggs en ny skola i närheten av Kyrkfjärdens skola och Kyrkfjärdens skola i så fall utvidgas och blir ett skolcentrum.

Om det tredje alternativet blir aktuellt skulle nuvarande Merituulen koulu i stället bli ett fritidscentrum med bland annat bibliotek, ungdomsgård och kommunens centralkök.

Beslutet måste fattas i september

Enligt Marie Bergman-Auvinen (SFP), som är ordförande för kommunstyrelsen, är det inte lätt att fatta beslut i ärendet.

- För tillfället har vi bara diskuterat ärendet och fortsätter att utreda de olika alternativen. Vi ska försöka ordna en aftonskola i början av september så att vi kan fatta beslut på kommunfullmäktiges möte 16 september, säger hon.

Några pengar finns inte för ett så här stort projekt, men fullmäktige är tvungen fatta beslut i frågan eftersom eleverna måste ha en skola att gå till hösten 2014, understryker Bergman-Auvinen. Hela nästa läsår kommer eleverna i Merituulen koulu att vara stationerade i Västankvarn.

- Nu vill vi har exaktare kostnadskalkyler och också mera information om den så kallade livscykelmodellen, det vill säga att vi hyr skolan av någon serviceproducent, säger Bergman-Auvinen.