Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jeppis Pride väcker reaktioner

Från 2013
Uppdaterad 14.08.2013 09:47.
Bildtext Arkivbild från Helsinki Pride.
Bild: Yle

Planerna på en pridefestival i Jakobstad får både stöd och mothugg. Enligt arrangörerna har de flesta kommentarer ändå varit positiva. Samtidigt riskerar arrangören för Jakobs Dagar, Finn Jakobstad, att förlora sponsorer om de är med och arrangerar Prideparaden.

Många Jakobstadsbor välkomar pridefestival

Programmet är inte längre tillgängligt

Redan nu är det 150 personer som via Facebook planerar Jeppis Pride. Samtidigt hör folk av sig till Finn Jakobstad som ordnar Jakobs Dagar. Enligt uppgift har åtminstone en sponsor hotat dra in stödet till Jakobs Dagar i fall Finn Jakobstad är med och ordnar pridefestivalen.

- Vi har fått en hel del respons, både mot och för. Men det är ju inte Finn Jakobstad som ordnar pridefestivalen, så jag vet inte om vi behöver säga desto mer om det, säger verksamhetsledare Linda Lindroos på Finn Jakobstad.

Paraden vill ge homosexuella synlighet

Riktigt var Jeppis Pride ska ordnas är inte klart än, men det blir under Jakobs Dagar och det ska bli ett festivaltåg.

Ellen Strömberg och Lisen Sundqvist är två av arrangörerna. Tanken om en pridefestival i Jakobstad slängdes fram halvt på skämt. Men efter att nyheten kom ut fick arrangörerna massor av respons - och mest positiv sådan.

Bildtext Lisen Sundqvist och Ellen Strömberg är med och arrangerar Jeppis Pride
Bild: YLE/Patrik Enlund

- Vi tycker det är ett bra sätt att motverka att Österbotten ses som en bakåtsträvande region. Jakobstad har lite väl dåligt rykte, nu har vi märkt att folk är rätt positivt inställda.

De som planerar paraden kommer både från Jakobstad och från andra platser. Paraden handlar om acceptans och jämlikhet, men också om att synas.

- Det är också bra att folk får se att det här handlar om högst vanliga människor. Folk som lever och verkar överallt i Finland.

Olika åsikter på stan

- Det är fritt fram, om de tycker det är nödvändigt ska de ha det.
- De får göra vad de vill, men nej tack för mig. Jag deltar inte.

Så säger några personer ute på stan i Jakobstad. De flesta tycks välkomna paraden. Stadsdirektör Mikael Jakobsson har sagt att också staden gärna är med och arrangerar festivalen.

Läs också:
Nyheten om pridefestivalen har väckt debatt
Bengt Östlings kolumn om skillnader i gayklimatet i Norden - och jämfört med Ryssland.