Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tsarfamiljen tillbaka i Ryssland

Från 2013
Uppdaterad 16.08.2013 16:48.
Yle Nyheter TV-nytt: Jag är stolt över att vara den första i Ryssland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den gamla tsarsläkten Romanov flydde landet hals över huvud efter revolutionen 1917. Efter dess har ingen av familjemedlemmarna återvänt för att bosätta sig i Ryssland. Men nu har åtminstone en familjemedlem brutit med den här långa traditionen.

Fest på tsarernas gamla sommarpalats utanför S:t Petersburg.
Bildtext Fest vid tsarernas gamla sommarpalats
Bild: Yle

Det är fest ute på tsarernas gamla sommarpalats strax utanför S:t Petersburg. En utställning invigs som berättar om tsarfamiljen Romanov och speciellt storfursten Dimitri Pavlovitj, mest känd för att han deltog i mordet på munken Rasputin år 1916.

Paul Kulikovskij
Bildtext Paul Kulikovskij
Bild: Yle

I vimlet står också Paul Kulikovskij, familjen Romanovs representant i Ryssland. Paul är den första medlemmen ur Romanov-familjen som vågat återvända till Ryssland.

- Jag är självklart stolt över att vara den första ur den kejserliga familjen som bor här i Ryssland igen. Dessutom var vår del av familjen de sista som flydde Ryssland efter revolutionen. Vi har en historia av att vara de sista här, och nu är vi även de första som kommer tillbaka.

Pauls morfars mor var storfurstinnan Olga Alexandrovna, syster till den sista tsaren Nikolaj II. Efter revolutionen lyckades Olga Alexandrovna fly till sin mors hemland Danmark. Paul själv föddes i Kanada, men är utbildad i Danmark och jobbar idag som finansdirektör för ett stortföretag i Moskva.

- Jag tycker livet här i Ryssland har varit värt varje minut. Det finns så mycket att göra här, så mycket att njuta av, så jag vill tillbringa ännu mer tid här, säger Paul Kulikovskij.

"Utan tron, ingen tronarvinge"

Michael Romanov
Bildtext Michael Romanov
Bild: Yle

Utställningen på sommarpalatset har samlats ihop av Storfurstens amerikanska sonson, Michael Romanov. Han är den prins som många ryska monarkister anser vara den bästa kandidaten till den ryska tronen, ett faktum han själv vill tona ner.

- Det har aldrig gått väl för monarker i vår familj, så jag är nog inte den första att anmäla mig frivillig till tjänsten, säger Michael Romanov med ett leende, men allvarligt talat så anser jag inte att det kan finnas någon tronarvinge, för det finns ingen tron. Ryssland har idag en president och jag anser att vi alla bör respektera och stöda honom.

Den politiska ledningen i Ryssland tiger helst om den gamla tsarsläkten. Istället är det den rysk-ortodoxa kyrkan som öppet och flitigt samarbetar med tsarfamiljen.

- För ryssarna är det historiska det viktigaste, säger Kulikovskij, det att vår familj inte har övergivit landet. Det är viktigt att vi stöder landet. Vi är inte bara närvarande, vi ger också vårt stöd genom olika projekt. Vi returnerar gamla familjeskatter, vi lockar investerare och förbättrar landets image utomlands.

Kulikovskij reser nu landet runt för att delta i olika projekt kring familjen. Mycket kretsar kring välgörenhet och historia.

Romanov-familjen anser att den kommunistiska propagandan fortfarande förvränger ryssarnas bild om familjens insats för landet. När det gäller politik håller familjen låg profil, men debatten om monarki är alltid aktuell i Ryssland.

- Jag hör till den delen av familjen som anser att vi inte behöver tala om det här nu. Vi ser vad Gud bestämmer och vad folket vill. Men om folket en dag vill ha monarki, och Gud ger sitt stöd, då är familjen Romanov så klart med och deltar i valet om ny monark.

Diskussion om artikeln