Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargasvattnet luktar alg

Från 2013
Vatten i glas

Pargasborna har den senaste tiden dragits med lukt och smak i vattnet från stadens nätverk. På Pargas vatten försäkrar man att aromerna är ofarliga.

Problemen beror på att det finns blågrönalger i råvattnet från Sysilaxbassängen. Aktivkolfiltren i reningsapparaturen klarar av att avlägsna algerna helt, men lukten och smaken går inte att få bort. En bidragande orsak är att vattnet är så varmt, det som lämnar reningsverket är på minst 20 grader.

Flera kunder har ringt om problemen, men driftschefen Mika Laaksonen säger att det i nuläget inte går att göra någonting åt saken.

- Verket renar vattnet maximalt, men just nu går det inte att få bort smakerna och lukterna eftersom de beror på faktorer som reningsverket inte kan påverka.

Mot hösten blir läget bättre då vattentemperaturen sjunker. Laaksonen säger att rikliga regn kan hjälpa till med att få bort smak och lukt i dricksvattnet.

Pargas vatten har regelbundet låtit testa vattnet och hittills har det uppfyllt kraven. På måndag skickas följande prover för testning och resultaten torde komma på onsdag.