Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Till jorden med olika förutsättningar

Från 2013
Välkommen till världen
Bild: Brian Hill / Century Films Ltd

Till världen föds 130 miljoner nya bebisar varje år. Deras framtid ser mycket olika ut beroende på var de föds och vilka deras föräldrar är. Hur ser situationen ut i Kambodja, Sierra Leone och USA?

I Kambodja föds det typiska barnet till en familj, som måste klara sig med mindre än en dollar per dag och måste försörja sig på gatan. En 12-årig pojke samlar plastavfall på gatan för att sälja det och få pengar till ris. Pojkens gravida mamma är skild från sin man, som smittade henne med hiv. Mamman drömmer om att hennes barn skulle kunna gå i skola, något som hon själv aldrig hade möjlighet till.

I Sierra Leone träffar vi Hawa som är gravid för femte gången. Hennes fosterland är känt för sina diamanter och andra naturrikedomar, men Hawa tror inte att hennes barn kommer att ha en framtid i sitt land. I Sierra Leone är medellivslängden bara 48 år, och Hawa hoppas att hennes barn som vuxna skulle flytta utomlands för att arbeta och hjälpa sin mamma. Sierra Leone är ett av de värsta ställen att födas i. Barn har ungefär lika stor chans att överleva som bebisarna har i Europa år 1760. I landet finns det bara 78 barnmorskor i ett land med nästan sex miljoner invånare och där endast 17% av kvinnorna använder preventivmedel. Den sorgliga sanningen är att de flesta av barnen och mammorna som dör i barnsäng skulle ha överleva om födseln skett i USA. Men det finns hopp för det är inte oöverkomligt dyrt att öka antalet vårdpersonal vilket drastiskt skulle minska på antalet som dör vid förlossningar

Också för barn födda i USA är situationen sämre än på många årtionden. Folket lider av fetma och det finns 1,6 miljoner hemlösa barn.

Why Poverty?: Välkommen till världen (Welcome to the World)
Yle Fem torsdag 22.8.2013 kl. 22.00
1 år på Arenan efter sändning

Regi: Brian Hill Produktion: Century Films, Storbritannien, 2012.
Dokumentären har tidigare visats i november 2012 i Yle TV1 som en del av serien Why Poverty.