Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bo Kaspers Orkester i Rocklördag

Från 2013
Uppdaterad 27.08.2013 10:40.
Bild: Live Nation Finland

När Bo Kaspers Orkester för ca tjugo år sedan dök upp på den svenska musikscenen lät de inte som något annat band på den tiden. Som om de aldrig lyssnat på rock och pop tog de sina influenser i stället från jazz, bossa nova och till och med s.k. easy listening, och det här måste nog ha låtit udda i mångas öron då. Men också fräscht.

För tydligen fanns det en beställning på den här typens lättsamt jazziga toner med ett utpräglat vemod och fyndiga texter på svenska, som matchar. Den yngre publiken tyckte bandet lät hippt medan de äldre tilltalades av en viss nostalgi och en air av gångna tider i orkestersoundet. Så framgången kom på bred front och i och med att man blev en sådan institution, brukar det idag heta att BKO alltid låter som just BKO, vare sig influenserna kommer från kubansk son, fransk chanson eller New Orleans.

I fjol firade Bo Kaspers Orkester sin tjugoårsdag och i november gav de ut sin senaste skiva Du borde tycka om mig, gruppens tionde om man bortser från två samlingsalbum. Nu är gruppen aktuell igen när man tillsammans med en annan Finlandsfavorit, Eva Dahlgren, ger två spelningar i Finland inkommande vecka, först i Helsingfors på måndagen den 19 och sedan i Åbo den 20 augusti.

Rocklördag: Musiksällskapet visar bredden och djupet på rockmusiken:

Programmet är inte längre tillgängligt

I en intervju i samband med skivsläppet då, berättade killarna att de tillsammans med producenten Christian Waltz har gått in för att uppdatera Bo Kaspers-soundet till 2.0. Jämfört med den utpräglat akustiska föregångaren, New Orleans, använder man sig av mera elektronik, och influenser från house och dylik modern klubbmusik har också kommit med i bilden.

- Men det låter fortfarande som vi, intygar Bo Sundström.

Hör intervjun i Fokus på Bo Kaspers Orkester, där killarna också berättar om de tidigaste skedena då man för tjugo år sedan äntrade scenen med sin variant av jazz på svenska. I Rocklördag på Radio Vega den 18 augusti: Fokus på Bo Kaspers Orkester. Del 1: 21.10 - 22.00 och del 2: 22.15 - 23.00. Redaktör: Ralf Sandell