Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska tidningar publicerade inte artikel om homosexuella

Från 2013
Uppdaterad 16.08.2013 16:57.
Dagstidningen Pohjalainen

Dagstidningarna Pohjalainen och Ilkka, som utkommer i Vasa respektive Seinäjoki, lät i juni bli att publicera en artikel som handlade om homosexuella i olika åldrar.

Artikeln var införd i söndagsbilagan Sunnuntaisuomalainens midsommarnummer, som distribueras med sex dagstidningar i Finland, bland dem Pohjalainen och Ilkka - men i de österbottniska tidningarnas upplaga av Sunnuntaisuomalainen fanns artikeln alltså inte.

Pohjalainens chefredaktör Kalle Heiskanen säger till Yle att man haft tillräckligt med artiklar om homosexuella under en kort tid.

- Jag bedömde att vi kan hålla lite paus i publiceringen av artiklar med det här temat, säger Heiskanen.

"Yttrandefriheten tog inte någon skada"

Heiskanen tycker det är bra att man diskuterar frågan. Han säger sig förstå att beslutet väcker kritik. Heiskanen tycker inte att det journalistiska oberoendet eller yttrandefriheten tog någon skada.

- Beslutet var redaktionens och ingen utomstående påverkade det. Nu är det i alla fall gjort, och det är vi som får stå för följderna.

Tidningen Ilkkas chefredaktör Satu Takala säger att hon och tidningen fått utstå mycket kritik av olika religiösa grupper för de artiklar som behandlar homosexuella under året som gått. Hon säger idag att det möjligen var en överreaktion att dra bort artikeln, men att många läsare sannolikt skulle ha uppfattat artikeln som en direkt provokation.

- Det att vi beslöt dra bort intervjuerna med de homosexuella var inte avsett att diskriminera de sexuella minoriteterna, förtydligar Takala i tidningen Journalisten.

"Inte stolt över beslutet"

Till Yle säger Takala säger att hon inte är stolt över beslutet. Då kändes det rätt, säger hon - men kanske vi överreagerade, funderar Takala.

Takala säger att hon upprepade gånger blivit uppvaktad av olika religiösa samfund som frågat varför tidningen publicerar artiklar om homosexualitet.

- En del delegationer önskade att jag på ledarplats skulle skriva att homosexualitet är en synd. Jag har tvingats utstå ett och annat, säger Takala.

Hon har också fått frågan om hon själv är homosexuell eller inte.

Journalistförbundets ordförande Arto Nieminen tycker att situationen är konstig.

- Dethär bekymrar mig, eftersom motiveringarna till beslutet är så märkliga. Man kan också tolka det som så att tidningarna är rädda. Lyckligtvis finns det publikationer i Finland som vågar behandla dethär ämnet, säger Nieminen.

Läs också:
Yle Uutisets artikel
Jeppis Pride väcker reaktioner
Läs Bengt Östlings kolumn om skillnader i gayklimatet mellan olika länder