Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mer byråkrati för bönder som säljer gårdsmjölk

Från 2013
Uppdaterad 18.08.2013 17:02.
Korna blev nyfikna när Bjarne Mara öppnade skjutdörren.
Bildtext Bjarne Mara är mjölkbonde i Korsholm
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Försäljningen av gårdsmjölk kommer att försvåras av onödigt rigorösa bestämmelser, befarar bönderna.

Jord- och skogsbruksministeriet har förberett förändringar i lagstiftningen när det gäller mjölk som säljs direkt till konsumenterna utan att värmebehandlas. Orsaken till lagändringen är att konsumenternas intresse för gårdsmjölken ökar.

Bönderna vill att det ska bli lättare att sälja opastöriserad mjölk, men många befarar att det kommer att bli precis tvärtom.
Bonden ska också överlämna skriftlig information om gårdsmjölkens risker, förutom information om förvaringstemperatur och användningsdatum.

- De flesta jordbrukare anser att det finns alldeles tillräckligt med regler redan. De finska myndigheterna älskar all form av byråkrati, säger ekobonden Bjarne Mara i Korsholm. Tjänstemännen har en förmåga att skapa mer regler och paragrafer så de ska få behålla sina jobb.

Inte till spädbarn

Mara framhåller ändå att konsumenterna ska vara medvetna om riskerna med opastöriserad mjölk.
- Det är klart att vi säger åt våra konsumenter att det är en risk att ge mjölken till i första hand spädbarn. Men å andra sidan drack tidigare generationer bara den här mjölken och de lever ju ännu i dag, så direkt skadligt kan det ju inte vara.

Jordbrukarna är noggranna med hygienen på mjölkgårdarna, säger Mara.
- Oberoende om vi säljer direkt mjölk eller inte har vi ju en granskningsappartur som fungerar. Vi har kvalitetskrav från mejeriets sida. Varje jordbrukare vet att man inte säljer mjölk av dålig kvalitet. Och prover tas ju varje dag, även om de inte analyseras varje dag, utan tre gånger i månaden.