Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Molpebo med i Mamma Mia-musikal i USA

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Oskar Häggdahl från Molpe är med i Mamma Mia-musikal i USA
Bildtext Oskar Häggdahl spelar trummor med pennor och glas
Bild: YLE/Sara Bergström

Det är egentligen Oskar Häggdahls mamma som gillar Abba. Men nu är det istället Oskar som hör och spelar Abba varje dag. Vi har träffat Molpebon som ska turnera i Mamma Mia-musikalen i USA i höst.

Det började med kastrullock i hemmet i Molpe. Med en pappa som spelar i det österbottniska bandet Viktor Hurmio och fetknopparna kom musiken med generna. Oskar var fem år då han fick sitt första trumset och som tolvåring började han ta trumlektioner i musikinstitutet Legato. I höst uppfylls en dröm då han spelar med i musikalbandet då Mamma Mia turnerar i USA.

Oskar Häggdahl från Molpe trummar i Mamma Mia musikalen i USA

Programmet är inte längre tillgängligt

Många slåss om jobben

Oskar Häggdahl flyttade till New York för att studera musik för fyra år sen.

- Det handlar enbart om kontakter. I New York finns människor och musiker från hela världen, från alla tänkbara utbildningsnivåer inom musik och alla är vi där och slåss om samma jobb, säger Oskar.

Själv satsade han sitt första år i New York helt och hållet på att öva och studera på The collective school of music. När studierna var klara för två år sen jobbade han på att få ett kontaktnät.
Och det var via kontakter han fick jobbet som trummis i Mamma Mia-musikalen.

- Auditions är inte öppna för alla. Men det var en som hade kontakter till Broadway som kände till att jag spelade i ett Abba-band. Han skickade ett sms till mig och undrade om jag ville vara med.

Att det blev ett Abba-band för Oskar är en tillfällighet. För egentligen är det mammas musik.

- Jag har tvingats uppta Abba och gillar dem mera nu än då jag var 10-15 år. Då kändes det inte som den hippaste av all musik. Jag tror nog att mamma tycker betydligt mer om Abba än vad jag gör, skrattar Oskar.

Framtid i USA

Han trivs bra i New York och har inga tankar på att flytta tillbaka.

- Det är en speciell stad. Den är så jättestor, men då man väl bor där känns det inte så, eftersom man ändå rör sig mest i vissa stadsdelar. Det känns som att min framtid finns i USA, men man vet ju aldrig vad som händer. Jag visste ju inte då jag var 15 att jag skulle vara i New York i dag, även om jag tänkte på det. Så jag hoppas att det jag tänker på nu händer om tio år.

Vad tänker du på?
- Många har frågat samma sak. Det är väl egentligen det jag gör nu, men på en allt högre nivå. Det handlar om att spela med fler människor. Jag blir ganska fort trött på att spela i ett band och spela samma sak. Jag vill träffa nya människor och nya musiker och att det ska leda till nya saker. Så om det fortsätter att göra det och på en högre nivå ju äldre jag blir, då har jag nått mitt mål, säger Oskar.